Belföld

Kásler Miklós szerint sikerült beazonosítani két Árpád-házit a maradványaikból, de nem derült ki, kiket

Mohos MátéMohos Máté

2022. április 13. 15:56

A Magyarságkutató Intézeté az érdem.

A székesfehérvári osszáriumból vett mintákból két Árpád-házi személyt azonosítottak a Magyarságkutató Intézet kutatói, akik Corvin János és családja csontjaiból meghatározták a Hunyadi-család származását is, jelentette be szerdán Budapesten az emberi erőforrások minisztere.

Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója elmondta, a székesfehérvári osszáriumban nyugvó Árpád-házi személyek azonosításáról, valamint a Hunyadi-család genetikai állományáról szóló tudományos publikációik jelenleg lektorálás alatt vannak, megjelenésük a következő hónapokban várható.

Makoldi Miklós, a Magyarságkutató Intézet régészeti kutatóközpontjának igazgatója a régészek felelősségét hangsúlyozta, hiszen a laborokban vizsgált csontanyagot is a régészek tárják fel.

Kásler Miklós az MTI kérdésére elmondta, hogy a székesfehérvári osszáriumban mintegy 900 személy maradványait tárták fel, közülük 204 minta teljes örökítőanyagát már feldolgozták, 102 minta feldolgozása pedig jelenleg zajlik. Arról nem volt szó, hogy pontosan kikhez tartozhattak a most azonosított csontok.

A Magyarságkutató Intézet munkásságáról korábban az RTL Híradó is beszámolt:

Nyitókép: Kovács Tamás / MTI

#Belföld#kásler miklós#magyarságkutató intézet#árpád-házi#csont#azonosítás#székesfehérvár#hunyadi

Címlapról ajánljuk