Belföld

Szabó Szabolcs: Az ellenzéknek fel kell építenie a saját médiáját

rtl.hurtl.hu

2022. április 7. 9:34

A politikus felveszi a mandátumát, de szerinte az ellenzék parlamenti jelenlétét minimálisra kellene csökkenteni.

Az ellenzéknek nem az utolsó négy hónapban, az előválasztás óta eltelt időszakban beletett munka hiányzott – mondta a 444.hu-nak adott interjúban Szabó Szabolcs, aki Csepelen legyőzte a fideszes Németh Szilárdot a vasárnapi választáson. A Momentum frakciójába beülő politikus szerint az utóbbi hónapokban olyan helyeken is megjelentek ellenzéki politikusok, ahol 10-15 éve nem nagyon láttak ellenzéki kampányt. Szerinte a kisebb városokban, falvakban a két választás közötti munka hiányzott, 

„Ha az ember nincs jelen a helyi politikai, közösségi életben, akkor nem szerzi meg azt az ismertséget, hogy a kampányra ráfordulva már tudják, hogy ki ő. 

Ne azzal kelljen kezdeni a kampányt, hogy XY vagyok, két gyerekem van, mit dolgozom, az emberek pedig csak nézik, hogy ki a jóisten ez, aki rajta van a szórólapon

– fogalmazott. 

A vidéki és a budapesti eredmények közötti különbségről Szabó Szabolcs azt mondta, hogy lehet, egyszerűen szervezeti problémája van az ellenzéknek.

„A fővárosban azt látjuk, hogy van egy szervezeti háttér, van egy viszonylag széles csapat, amelyik folyamatosan tud dolgozni nálunk. (…) Rendszeresen szerveztünk kulturális programokat, beszélgetéseket szakértőkkel, próbáltunk nemcsak pártként vagy klasszikus pártszervezeti alapon működni,

mert az nem elég, hogy van pártirodánk és koszorúzunk.

– fogalmazott, Azt ugyanakkor kevésbé érti, hogy miért nem épült ki a megfelelő szervezet a nagyvárosokban és megyeszékhelyeken, amelyeknek egy része ellenzéki lett 2019-ben.

A sajtóval kapcsolatban szerinte irreális elvárás a független médiumoktól, hogy ellenzéki pártpropagandát adjanak. 

Ha valaki pártmédiát szeretne, akkor azt föl kell építeni. Mint ahogy a Fidesz is megcsinálta ezt 2002 után, megkérték a szavazóikat, hogy adakozzanak. Felépítették a Hír TV-t, szenvedtek vele, mint a kutya, de megoldották

– mondta.

Szabó Szabolcs szerint a 2026-os jelölteket már most el kell kezdeni felépíteni, ennek pedig egyetlen módja az, hogy be kell épülni a helyi közösségekbe. Úgy vélte, az addig hátralévő időben, biztosan érné támadás ezeket a jelölteket, de szerinte egy politikusnak rendelkeznie kell bizonyos mértékű ütésállósággal. 

Azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy a képviselőség rendkívül megterhelő. 

Három-négy ciklusnál többet nem lehet végigvinni. Nem vagyok pszichológus, de azt látni vélem a négy-öt-hat ciklus óta politizáló embereken, hogy ott már mentális billenés van, amit saját magukon észre sem vesznek. 

– fogalmazott.

A Fidesz leegyszerűsített üzeneteiről Szabó Szabolcs azt mondta, 

Én nem tudok kivetkőzni magamból, nem tudom az érték nélküli egyszavas blődségeket mondani. Forogna a gyomrom, ha egyik nap a menekülteket kellene szidni, másnap pedig arról kéne beszélni, hogy mennyire szeretjük a menekülteket. 

És nem fogok soha hülyeségeket ordibálni háborúról és békéről, csak azért, mert éppen a nyakunkon van a választás – mondta. Hozzátette: szerinte úgyis hatásos lehet az ellenzéki kommunikáció, ha higgadtan, mindig ugyanazt az álláspontot képviselik.

Szabó Szabolcs azt mondta, felveszi a mandátumát, mert azzal bízták meg őket a választók, hogy menjenek be a parlamentbe.

De azt továbbra is fenntartom, hogy az, hogy papucs orrán pamutbojtként, biodíszletnek szerepeljünk, annak nem sok értelme van. 

Jól mutatta az elmúlt négy év is, hogy lehet hangosan, asztalt csapkodva marha jó beszédeket tartani, és nagyon beolvasni valakinek egy felszólalásban, de hatása a nap végén nincs” – tette hozzá.

Úgy vélte, emiatt minimálisra kellene csökkenteni a parlamenti jelenlétet, funkciókat pedig „nem nagyon kéne felvenni, mert tök mindegy, hogy a házelnök helyettese kicsoda, és milyen munkát végez. És a teljesen értelmetlen bizottságokban sem kellene feltétlen ott üldögélni”.

Nyitókép: Szabó Szabolcs független képviselő felszólal az egyetemi modellváltásról szóló törvényjavaslatok együttes vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 9-én – Fotó: Kovács Attila / MTI

#Belföld#szabó szabolcs#interjú#csepel

Címlapról ajánljuk