Belföld

Ukrán nagykövet: Ukrajna nem kéri, hogy magyar katonák jöjjenek helyettünk harcolni

rtl.hurtl.hu

2022. március 29. 17:15

Ljubov Nepop nagyon gyakran hallja, hogy ez csak az ukránok háborúja, és nincs hozzá köze Magyarországnak. Pedig „akik közelebb vannak, azoktól több segítséget vársz” – fogalmazott egy kiállításmegnyitón.

Az orosz-ukrán háború borzalmait és hétköznapi valóságát bemutató, menekültek által készített fotók köztéri kiállítását nyitotta meg kedden Budapesten, a Móricz Zsigmond körtéren Karácsony Gergely főpolgármester Ljubov Nepop, Ukrajna budapesti nagykövetének jelenlétében.

Nepop beszédében úgy fogalmazott, fontosnak tartja, hogy az emberek ezt a háborút megértsék, és ehhez jó eszköz a fotókiállítás. Emlékeztetett: több mint egy hónapja tart a barbár orosz támadás Ukrajna ellen, Putyin hadseregének tetteit pedig csak a nácik második világháborús tetteihez, Mariupol ostromát például Leningrád ostromához lehet hasonlítani. A várost ugyanúgy blokád alatt tartják és éheztetik, lebombázzák a kórházakat, az iskolákat, anyákat és gyerekeket ölnek meg az orosz támadók.

A nagykövet megköszönte Magyarországnak, a magyar népnek az eddigi szolidaritást és támogatást, azonban mint mondta, a háború folytatódik, és ezért szerinte további támogatásra van szüksége Ukrajnának. Nepop nagyon gyakran hallja, hogy ez csak az ukránok háborúja, és ehhez nincs köze Magyarországnak. Oroszországi közvélemény-kutatásokra hivatkozva hozzátette: az orosz lakosság többsége ugyanakkor azt is támogatná, hogy valamely EU- vagy NATO-tagállamot is megtámadjanak.

A békét nem lehet megőrizni, ha nem teszünk semmit azért, hogy megállítsuk az agresszort. A békéért ki kell állni. Mi békét akarunk, de Oroszország megtámadott minket. Ha nem harcolunk, nem csinálunk semmit, az nem békéhez, hanem Ukrajna bekebelezéséhez fog vezetni

– mondta Nepop, aki figyelmeztetett: ha Ukrajna elesik, akkor az ukrán-magyar határból orosz-magyar határ lesz. Az oroszbarát Lukasenka elnök vezette Belaruszt (Fehéroroszország) példaként hozta fel arra, hogy egy ország jogilag lehet független úgy is, hogy teljes orosz ellenőrzés alatt van. Belarusz területéről támadja ugyanis az orosz hadsereg Ukrajnát.

Az ukrán nagykövet megjegyezte: nem érti, hogy miért vetődik fel még mindig az a kérdés Magyarországon, hogy magyar katonáknak kellene menni harcolni Ukrajnába.

Ukrajna nem kéri, hogy magyar katonák jöjjenek és helyettünk harcoljanak! Ezt nem kértük, és nem is kérjük

– szögezte le a diplomata.

Nepop szerint Oroszország megállítása Ukrajnában közös érdek, hiszen legközelebb a NATO-tagországoknak kell megállítaniuk az orosz hadsereget. Ezért kérnek fegyvereket és más védelmi eszközöket. Hiszen ha az ukrán hadsereget segíti Magyarország, akkor az ott harcoló kárpátaljai magyarokat is segíti.

A nagykövet szerint ha Magyarország a légtérzárlatot nem is támogatja, még mindig lehet támogatni Ukrajnát légvédelmi és rakétavédelmi eszközökkel. Ha fegyvereket nem akarunk küldeni, akkor küldhetünk sisakokat és golyóálló mellényeket. Nepop az Oroszország elleni szankciókra kitérve azt mondta, nem akarják, hogy megbénuljon a magyar gazdaság. Ezért nem kétoldalú, orosz-magyar, hanem EU-s szankciókat kérnek, hogy mérsékeljék az országok kárait.

„Akik közelebb vannak, azoktól több segítséget vársz” – tette hozzá Nepop a magyaroktól várt segítségre célozva. 

További részleteket a fotókiállításról és a nagykövet beszédéről a kedd esti RTL Híradóban láthat.

Nyitókép: Ljubov Nepop ukrán nagykövet beszédet mond az 1932-1933. évi ukrajnai éhínség (holodomor) áldozatai emlékművének avatásán Szegeden 2018. november 16-án. –Fotó: Rosta Tibor / MTI

#Belföld#ukrán nagykövet#orosz-ukrán háború#budapest

Címlapról ajánljuk