Belföld

Magyarország egyedüli EU-tagként nem csatlakozott a háborús bűnösök elszámoltatására létrejött csoporthoz

rtl.hurtl.hu

2022. március 29. 21:21

A NATO-tagállamok közül is csak Törökország marad ki velünk együtt a kezdeményezésből.

Az EU-tagállamok közül csak Magyarország nem csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, ami az ENSZ égisze alatt azért jött létre, hogy vonják felelősségre az ukrajnai háborús bűncselekmények elkövetőit – írja a Népszava. A NATO-tagállamok közül rajtunk kívül csak Törökország nem lépett be a jelenleg 49 tagot számláló csoportba.

Az Európai Unió önálló jogi személyként is része az együttműködésnek, amihez Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc, illetve Szerbiát leszámítva az egész Nyugat-Balkán is csatlakozott. Az „elszámoltathatóság barátainak csoportját” közösen hozta létre Albánia, Dánia, Hollandia, Kolumbia, a Marshall-szigetek és Ukrajna.

A csoport szeretné megkönnyíteni a bűncselekmények dokumentálását és az információcserét az országok és az érintett nemzetközi szervezetek, az intézmények és a civil társadalom között, és biztosítani az elszámoltatás széleskörű nemzetközi támogatását. 

A Népszava megkérdezte a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy hazánk miért nem vesz részt a kezdeményezésben, illetve tervezi-e a csatlakozást, de nem kaptak választ.

Nyitókép: Metin Aktas/Anadolu Agency via Getty Images

#Belföld#orosz-ukrán háború#háborús bűnök#ukrajna#nato#eu

Címlapról ajánljuk