Belföld

Jelentősen drágulni fog a taxizás is Budapesten

rtl.hurtl.hu

2022. március 24. 19:59

A fővárosi önkormányzat elfogadta az érdekvédelmi szervezetek érvelését, negyedével drágább lehet a jövőben a taxizás.

A Fővárosi Önkormányzat következő, április 14-i közgyűlésén az általános főpolgármester-helyettes benyújtja a taxirendelet-módosítást, ami május 9-én lépteti életbe az új tarifát – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Azt írták, hogy a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara novemberi 19 százalékos javaslatához képest a Fővárosi Önkormányzat is elfogadta a személytaxi-szolgáltató szervezetek felvetését, hogy a gazdasági helyzet miatt, a piac kiszámíthatóbb működése érdekében nagyobb emelésre van szükség. Ennek pontos mértékéről és az egyes tarifaelemek változásáról még tárgyalnak.

A várható tarifaemelés az időközi gazdasági válság miatt inkább 23-24 százalékos sávban értendő

– fogalmazott a BKK.

A díjemelés mellett több kérdésben is megállapodás született:

  • Az utasfelvételi lehetőségeket törvényben bővítik, így a taxidrosztokon kívül is lehet világító szabadjelzővel várakozni.
  • Minősített jelölésű 4 évszakos gumiabroncsokat lehessen használni a taxikon.
  • Az elektromos taxiknál a teljesítmény-előírásra külön szabályozás kell, megszabva, hogy csak az az elektromos autó lehet taxi, ami egy teljes feltöltéssel legalább 150 kilométert meg tud tenni.
  • A bankkártya elfogadására alkalmas terminálnál a papír alapú bizonylatot használó eszközök mellett a digitális bizonylattal rendelkező eszközöket is lehessen használni.
  • A visszaélések kiszűrésére az alvázszámot is vizsgálni lehessen, hogy kiderüljön, az előző évben nem vonták-e vissza a taxiállomás-használati hozzájárulást.
  • A műszerfalon elhelyezett tarifatájékoztató táblázat színeit cseréljék fel: fekete fólián legyen fehér grafika.
  • A sárga szín esetén a jelenleginél szélesebb ún. „tűréshatár” bevezetése javasolt, beleértve például a kisebb krómozott felületeket, hűtőrácsot is.
  • Szükség van az autóállomány károsanyag-kibocsátásának csökkentésére, de a gazdasági helyzetet is figyelembe véve megvalósítható lépésekre van szükség, ezért 2024. január 1-től csak EURO 6-os autókat lehet új taxiként üzembe helyezni.
  • A BKK vállalja, hogy 2020-21-hez képest az átlagos havi összes ellenőrzések számát 190-ről tervezetten 240-re emeli, különös tekintettel az engedély nélküli személyszállítást végzőkre (például Viber-csoportok).

Nyitókép: Nagy Zoltán / MTVA

#Belföld#taxi#tarifa#emelés#drágulás

Címlapról ajánljuk