Belföld

Benkő Tibor: Nem indokolt a külföldi NATO-katonák jelenléte Kelet-Magyarországon

rtl.hurtl.hu

2022. március 24. 20:34

A honvédelmi miniszter szerint az ukrán határnál lévő magyar katonák már eleve NATO-harccsoportnak minősültek.

A csütörtöki NATO-csúcstalálkozó után jelentette be Orbán Viktor magyar miniszterelnök, hogy török, horvát, amerikai, olasz (és mint később kiderült, montenegrói) katonák érkeznek Magyarországra a szövetség keleti védelmének erősítésére létrehozott NATO-harccsoport részekén.

A hírre reagálva Benkő Tibor honvédelmi miniszter egy budapesti beszélgetésen közölte: már eddig is az a magyar katonákból álló harccsoport látta el a keleti országrészben a megerősített jelenlétet, amelyet nyitottá tettek, és amelyhez öt nemzet jelezte a csatlakozását.

Benkő szerint Magyarország már január 17-én felállított egy zászlóalj-harccsoportot, amelyet a NATO-nak is felajánlott, mint előretolt megerősítő jelenlétet. A magyar katonákból álló, magyar vezetésű harccsoport már február végére elérte a NATO harckész minősítését. Hasonló NATO-erők voltak eddig is a Baltikumban és Lengyelországban.

A honvédelmi miniszter kijelentette: a jelenlegi helyzet nem indokolja, hogy a keleti országrészben más nemzetek katonái is részt vegyenek a feladatokban a magyarokon kívül.

A miniszter kérdésre válaszolva azt nem tudta megmondani, hogy mikor érkezik a többi nemzet katonája, mert arról minden tagállam maga dönt. Ugyanakkor elmondta: saját felszerelésükkel vesznek majd részt a magyar katonákkal közös kiképzési és felkészítési feladatokban a Dunántúlon, a bakonyi gyakorlótéren.

Nyitókép: Benkő Tibor honvédelmi miniszter – Fotó: Rosta Tibor / MTI

#Belföld#nato#benkő tibor#honvédelmi miniszter#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk