Belföld

Több kis benzinkút üzemeltetését már átvette a Mol

Dévai LászlóDévai László

2022. március 19. 14:08

Sok kis kút azért zárt be, mert épp a Mol nem tudott nekik üzemanyagot szállítani.

A tavalyi 480 forintos árplafonról szóló rendelettel egy időben kihirdettek egy másik határozatot is, amelynek értelmében az a benzinkút, amely egy hét során két napnál többet van zárva, köteles az egységet egy, az ITM által kijelölt másik cégnek átadni. 

Erre a feladatra egyedül csak a Mol pályázott.

A kis benzinkutak képviselői többször is jelezték, hogy az átgondolatlan üzemanyagár-plafonnal kapcsolatos törvényekezés miatt tönkremennek.

A Népszava információi szerint legalábbis három kis benzinkút ideiglenes üzemeltetésére a kormány már kirendelte a Molt. Az érintett benzinkutak amúgy éppen amiatt kényszerültek több napos bezárásra, mert a Moltól mint nagykereskedőtől nem kaptak üzemanyag-utánpótlást.

A szakértők szerint a szállítási gondok a 480 forintos árstop miatt alakultak ki, mivel a Molon kívüli nagykereskedők (akikre szintén érvényes az árplafon) lényegében felfüggesztették a kutak kiszolgálását. A hirtelen megugró igények miatt a hazai kutak jelentős része egész egyszerűen kifogyott az üzemanyagból.

Sok benzinkutat üzemeltető vállalkozó nem tartja etikusnak, hogy épp a Mol kapja meg az államtól az egységek üzemeltetési jogát, az a Mol, amely sokszor nem tudta kiszolgálni a kisebb kutak rendeléseit.

Nyitókép: Hernádi Zsolt, a Mol elnöke. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

#Belföld#mol#benzinkút#benzin#üzemanyag

Címlapról ajánljuk