Belföld

Szolidaritás tüntetést tartottak debreceni pedagógushallgatók

rtl.hurtl.hu

2022. március 17. 15:32

„Már most is azon gondolkozom sokszor, hogy valami új dolgot el kellene kezdeni tanulni” – kedveszegetten beszélt Olajos Vajk arról, amiről azt hitte, egy életen át a hivatása lesz. Tanárnak készül, abból is egy ritka párosítással: matematika-kémia szakon ötödéves a Debreceni Egyetemen. Azt mondja, tisztában van vele, hogy mekkora szükség lenne a munkájára később tanárként, mégsem biztos már a dolgában. Nem a felelősség riasztja el, hanem az, amit a tanárokon lát.

Ki vannak égve. Most kezdték a szakmát, fél éve tanítanak és azon gondolkoznak, hogy el fogják ezt hagyni, mert nem bírják egyszerűen, túl vannak terhelve.

Ezért és a bérek rendezése miatt alakított tavaly októberben sztrájkbizottságot a két nagy hazai pedagógus szakszervezet. Több hónapnyi eredménytelen tárgyalás után idén január 31-re kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdettek, amit utólag jogellenesnek mondott ki a Fővárosi Ítélőtábla. Ezután a kormány rendeletben kötelezte a pedagógusokat, hogy ha sztrájkolnak is, a gyermekfelügyeletet biztosítaniuk kell és órákat is kell adniuk: az érettségizőknek nem maradhat el órájuk, a többieknek pedig minden tárgyból az órák felét kell megtartaniuk. Erre válaszul többen polgári engedetlenséggel tiltakoztak, mert szerintük sérült a sztrájkhoz való joguk. Március 16-tól újabb sztrájkot hirdettek a szakszervezetek, de ezúttal határozatlan időre.

Diákok, szülők, civilek és pedagógusnak készülő egyetemisták is szolidaritási akciókat szerveztek. A Debreciner helyi hírportál tudósítása szerint majdnem 50 hallgató ment el az esti eseményre, amit a közösségi oldalon hirdetett meg. Többen azt mondták, a jövőjük függ tőle, ezért vettek részt a szimpátiatüntetésen.

A sztrájk alapjog – ilyen molinókkal álltak össze egy csoportképre a főépület elé. 12 pontot olvasott fel az egyik felszólaló, a budapesti Lauder Javne Iskola és Óvoda követeléseit idézte. Szerintük ki kell állni a tanárok jogos kérései mellett.

Ha csak egy embert meggyőzünk, hogy lépjen ki az apátiából, hogy kezdjen el hinni, hogy lehet változásokat elérni, lehet, hogy pont ő lesz az az egy ember, aki ezt el fogja érni.

A szervező szerint pedagógushallgatóként nekik is tenni kell ezért.

Nyitókép: szolidartitási akció a Debreceni Egyetem előtt. Fotó: Debreciner.hu

#Belföld#pedagógus#tanár#tüntetés#debrecen#sztrájk

Címlapról ajánljuk