Belföld

Pert vesztett az 500 milliárd forint állami vagyonnal feltőkésített óriásalapítvány, nem sértő, ha fideszes kisgömböcnek nevezik

rtl.hurtl.hu

2022. március 17. 18:24

Az MCC többek közt azt kifogásolta, hogy az MSZP a Fidesz janicsárképzőjének és kisgömböcének nevezte őket.

Jogerősen pert vesztett az MSZP ellen a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCCA), amelynek több mint 500 milliárd forint vagyont juttatott a kormány – számolt be a 24.hu.

Az MCCA, amelynek kuratóriumi elnöke Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, azért perelte a pártot, illetve Molnár Zsolt szocialista képviselőt, mert egy másfél évvel ezelőtti videóban fideszes háttérintézménynek, a Fidesz janicsárképzőjének és fideszes kisgömböcnek nevezték, illetve az is elhangzott, hogy közreműködtek a „fideszes lenyúlásban”.

Az alapítvány szerint megsértették a jó hírnévhez fűződő személyiségi jogait, illetve valótlanul híresztelték, hogy a révfülöpi hajókikötő az alapítvány tulajdonába került – a kifogásolt videóban ugyanis a hajókikötőt mutatták, miközben valójában a révfülöpi vitorláskikötőt szerezte meg az MCCA.

A bíróság első- és másodfokon is elutasította az alapítvány keresetét, és a perköltségek megfizetésére utasította az MCCA-t. Az ítélet szerint Molnár Zsolt a tényekből vont le következtetést, amikor az MCCA-t a Fidesz „háttérintézményének” nevezte, és a többi kifogásolt jelző is olyan politikai véleménynyilvánításnak minősül, ami a felperes személyiségi jogát nem sérti. Az, hogy a videóban a vitorláskikötő helyett a hajókikötő szerepelt, a bíróság szerint jelentéktelen, nem alkalmas az alapítvány jó hírnevének megsértésére.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

#Belföld#mathias corvinus collegium#mszp#jó hírnév#fidesz

Címlapról ajánljuk