Orbán és Márki-Zay, lezárások, ünnepségek – ez vár ránk március 15-énA miniszterelnök a Kossuth téren, a miniszterelnök-jelölt a Műegyetem rakparton beszél az 1848-49-es szabadságharc és forradalom kitörésének 174. évfordulója alkalmából.
Belföld

Orbán és Márki-Zay, lezárások, ünnepségek – ez vár ránk március 15-én

rtl.hurtl.hu

2022. március 15. 5:01

A miniszterelnök a Kossuth téren, a miniszterelnök-jelölt a Műegyetem rakparton beszél az 1848-49-es szabadságharc és forradalom kitörésének 174. évfordulója alkalmából. 

Országszerte és a határon túl is számos ünnepi rendezvényt tartanak kedden az 1848-49-es szabadságharc és forradalom kitörésének 174. évfordulója alkalmából. Az idén „Éljen a magyar szabadság!” mottóval meghirdetett központi rendezvények reggel 9 órakor kezdődnek a Parlament előtti Kossuth téren a hagyományos zászlófelvonással.Ezt követően ingyenesen lehet megtekinteni a Szent Koronát az Országházban.

Szintén a Parlament előtti Kossuth Lajos téren lesz délután a díszünnepség, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet. Az ünnepséghez csatlakozik a kormányközeli Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány szervezte Békemenet is.

Délután 3 órakor a Műegyetem rakparton tart nagygyűlést az Egységben Magyarországért. Az egyesült ellenzék ünnepi eseményének címe „A hatalom a népé”, itt mutatják be az ellenzék „alternatív 12 pontját”. A nagygyűlésen beszédet mond Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje és az Európai Néppárt lengyel elnöke, Donald Tusk.

Az MTI összefoglalója szerint a Várkert Bazár és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum is egész napos programokkal várja a családokat. Továbbá a nap folyamán ingyenesen lehet megnézni a Szent István-termet és a Hauszmann-sztori kiállítást, továbbá az Új világ született kiállítást is a Déli Palotákban, valamint a pénteken megnyílt Gábor Áron rézágyúját a középpontba állító Lészen ágyú című tárlatot. A központi programok mellett országszerte tartanak különböző ünnepi rendezvényeket.

Országszerte és a fővárosban is több forgalmas útszakaszon korlátozásokra kell számítani.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte a police.hu oldalon, hogy a lezárások Budapesten a II., a III., az V., a VI., a VII., a XI. és a XIII. kerületet érintik.

  • Ma nem lehet behajtani a Bródy Sándor utcába a Pollack Mihály tér és a Múzeum körút között, a Múzeum utcába, az Ötpacsirta utcába és a Pollack Mihály térre.
  • Lezárják az Árpád fejedelem útját a Szépvölgyi út és a Margit híd között, a Pacsirtamező utcát, a Lajos utcát a Pacsirtamező utca és az Árpád fejedelem útja között, a Bem felső rakpartot a Bem tér és a Margit híd között, az Andrássy utat a Bajcsy-Zsilinszky út és a Kodály körönd között, a Váci utat a Nyugati tér és a Ferdinánd híd között, a Bajcsy-Zsilinszky utat, a Károly körutat és a Műegyetem felső rakpart egy szakaszát.
  • Szakaszosan és időszakosan zárják le az Alkotmány utcát, a Garibaldi utcát, az Akadémia utcát, a Szalay utcát, a Balassi Bálint utcát, a Széchenyi felső rakpartot a Kossuth tér és a Jászai Mari tér között és a Honvéd utcát.
  • Szintén szakaszosan zárják majd le a Bem felső rakpart-Gyóni Géza tér-Lipthay utca-Margit körút-Margit híd-Szent István körút-Nyugati tér-Bajcsy-Zsilinszky út-Alkotmány utca útvonalat, valamint a Március 15. tér-Petőfi tér-Belgrád felső rakpart-Fővám tér-Szabadság híd-Szent Gellért tér-Budafoki út-Bertalan Lajos utca-Műegyetem felső rakpart útvonalat.
  • Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint a Kossuth Lajos téri rendezvények miatt a 2-es és 2M villamosok dél felől csak a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) megállóig közlekednek.
  • Vonulásos rendezvény miatt várhatóan 12.00 és 15.30 közötti időszakban lezárják a Margit hidat és a Szent István körutat, ezért a 4-es és a 6-os villamosok a dél-budai végállomások és az Oktogon között közlekednek. A budai fonódó villamosok délről a Széll Kálmán térig (17-es) és a Batthyány térig (19-es, 41-es), északról a Szent Lukács Gyógyfürdőig járnak.
  • Várhatóan 12 és 18 óra között részlegesen lezárják a Bajcsy-Zsilinszky utat a Váci út és az Andrássy út között, ezért Dél-Pest felől az M3-as metrópótló, a Deák Ferenc térig közlekedik, észak felől pedig az Oktogonig.
  • Várhatóan 13 és 15 óra között, szintén vonulásos rendezvény miatt a Március 15. tér és a Szent Gellért tér közötti szakaszon (a Műegyetem rakparton várhatóan 20 óráig) kell korlátozásokra számítani: a 47-es és a 49-es villamosok a Szabadság híd lezárásának idején a Deák Ferenc tér helyett a Batthyány térig járnak.
  • A BKK a kötöttpályás közlekedési eszközök, különösen a megszokottnál sűrűbben közlekedő 2-es és 4-es metró, valamint a szintén gyakrabban induló 2-es, 4-es és 6-os villamosok használatát javasolja.

Nyitókép: Mohai Balázs / MTI

#Belföld#lezárás#orbán viktor#március 15.#közlekedés#békemenet#márki-zay péter

Címlapról ajánljuk