Belföld

Állami támogatást kérhetnek az ukrán dolgozókat foglalkoztató munkaadók

Mohos MátéMohos Máté

2022. március 11. 4:53

A támogatást havonta folyósítják.

Állami támogatást kérhetnek azok a magyar munkaadók, akik február 24-én, vagy azóta foglalkoztatnak az ország területén ukrán állampolgárokat legalább heti húsz órában, írja a Telex a Magyar Közlöny alapján.

A támogatást havonta, utólag folyósítják. Azt a munkaadó köteles a dolgozó lakhatási és utazási költségeinek biztosítására fordítani.

A támogatás mértéke munkavállalónként a lakhatási és utazási költségének 50 százaléka, de nem lehet több a munkavállalónként járó legfeljebb 60 000 forintnak és a munkavállalóval egy közös háztartásban élő kiskorú gyermekek után gyerekenként járó további 12 000 forintnak az összegénél.

Ha a kiskorú gyermek mindkét szülője ugyanott dolgozik, akkor a gyerekek utáni támogatást nem lehet megduplázni. Azokat az utazási és lakhatási költségeket, amiket nem fed le a támogatás, a munkaadó és a munkavállaló fele-fele arányban viseli.

A támogatás nem jár automatikusan, azt külön kérelmezni kell a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján közzétett formanyomtatványon. Az elbírálás ideje nyolc nap.

Nyitókép: Balázs Attila / MTI

#Belföld#ukrán#menekült#állami támogatás#orosz-ukrán háború#munkaadó

Címlapról ajánljuk