Belföld

Négy év alatt 18-szor szólalhatott meg az ellenzék az állami tévében és rádióban

rtl.hurtl.hu

2022. március 9. 6:37

Az MTVA a választás előtt öt-öt percet ad a pártoknak, mert „kiemelten fontos számukra az esélyegyenlőség”.

Az elmúlt négy évben mindössze tizennyolc alkalommal szerepelhettek ellenzéki pártok képviselői az állami tévé és rádió műsoraiban – írja a Telex.

A portál megkeresésére a DK és a Kétfarkú Kutya Párt is azt válaszolta, hogy 2018 óta egyetlen politikusuk sem szerepelt egyetlen közmédiás műsorban sem. Az MSZP képviselői az előző választás után kétszer kaptak lehetőséget a megszólalásra az M1-en, háromszor pedig a Kossuth Rádióban, a 2019-es EP-választás előtt pedig egyszer éltek azzal a lehetőséggel, amit az M1-en biztosítottak a listát állító jelölőszervezeteknek. A Momentum ugyancsak az EP-választás előtt, egyetlen alkalommal szólalhatott meg az állami tévében.

Az LMP politikusai az elmúlt négy évben kilencszer kaptak lehetőséget tévés megjelenésre, a Kossuth rádióban pedig tizenhatszor kérdezték őket, de az idei kampányban még nem került rájuk sor. A Jobbik azt közölte, hogy „utoljára, ha minden igaz, 2018 decemberében voltunk az állami média épületében, akkor is át kellett másznunk a kerítésen”.

A Párbeszéd részéről Karácsony Gergelyt hívták be az állami tévébe főpolgármesterségének századik napján, rajta kívül pedig Kocsis-Cake Olivio szerepelhetett a pártból tavaly januárban. Szabó Tímeát is megkeresték tőlük, de az interjút végül a szerkesztő mondta le.

Az idei országgyűlési választás előtt az MTVA az M1-en és a Kossuth rádióban öt-öt percet biztosít a listát állító pártoknak, ahogy közleményükben fogalmaznak, „törvényi kötelezettségükön túl”, mert számukra „kiemelten fontos az esélyegyenlőség”. Az ötperces megszólalás lehetősége négy évvel ezelőtt is adott volt, de a Kétfarkú Kutya Párt elnöke szerint ennek akkor is pont annyi értelme volt, hogy inkább beküldték csirkejelmezben egy tagjukat.

Nyitókép: MTVA / Zih Zsolt

#Belföld#mtva#ellenzék#közmédia#Választás 2022

Címlapról ajánljuk