Belföld

Átírják a szokásokat az államfő-választásra: nem olvassák fel az életrajzokat, nem lehet beszélni a sajtóval

rtl.hurtl.hu

2022. március 9. 14:25

Kövér László házelnök megváltoztatta az eljárásrendet a március 10-i szavazásra. Novák Katalin és Róna Péter is beszélhet majd, de csak korlátok közt.

Különleges szabályok alapján alakítják majd Kövér László házelnök döntése szerint az államfőválasztás menetrendjét március 10-én – értesült a hvg.hu. A 10 év után hivatalából távozó Áder János köztársasági elnök utódjáról csütörtökön délelőtt szavaz az Országgyűlés, és a kormánypártok kétharmados többségével várhatóan már az első szavazási fordulóban megválasztják a Fidesz államfő-jelöltjét, Novák Katalin volt családügyi minisztert és egykori Fidesz-alelnököt. Az ellenzéki pártok közös jelöltje Róna Péter közgazdász lesz.

Az elnökválasztás folyamata délelőtt fél 10-kor kezdődik a két államfő-jelölt 15-15 perces programbeszédével. Először hölgyként és a névsor szerint is előrébb állóként Novák Katalin beszél, utána Róna Péter.

Azonban az eddigi szokásokkal ellentétben a beszédek előtt nem olvassák fel a jelöltek életrajzait. A hvg.hu úgy tudja, hogy Róna Péter erősen szakmai, míg a kormánypárti jelölt Novák Katalin jobbára politikai életútja közti különbség indokolhatta Kövér László döntését.

A jelölti beszédek után az országgyűlési képviselők titkos szavazással választják meg az új köztársasági elnököt. Orbán Viktor miniszterelnök kötelező megjelenést rendelt el minden Fidesz-KDNP-s képviselőnek, így teljes lesz a létszám, vagyis a kormánypárti kétharmados többség biztosított lesz.

Az életrajzok mellőzésén túl szintén Kövér László házelnök döntése volt, hogy az ellenzéki jelölt Róna Péter nem tarthat sajtótájékoztatót a Parlamentben sem a választás előtt, sem utána. Kövér arra hivatkozva döntött így, hogy a házszabály szerint a törvényhozás épületében csak országgyűlési képviselő tarthat formális sajtótájékoztatót. Azonban várhatóan Novák Katalin sem él ezzel a lehetőséggel, bár ő fideszes parlamenti képviselőként erre jogosult lenne.

A hatpárti ellenzék közös közleményt adott ki az államfőválasztás témájában. Ebben azt írják: „Tisztességtelen, hogy néhány héttel mandátumának lejárta előtt a jelenlegi Országgyűlés fideszes többsége döntse el, ki töltse be a nemzet egységét megtestesítő köztársasági elnöki tisztséget”. Hozzátették, Orbán Viktor pártpolitikust választott, így a Fidesz immár harmadjára is egy pártkatonát jelölt az egyik legfontosabb közjogi méltóságra.

Nyitókép: Kövér László házelnök az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. február 21-én. – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#államfőválasztás#köztársasági elnök#novák katalin#róna péter#kövér lászló#országgyűlés

Címlapról ajánljuk