Belföld

Karácsony: ingyenes lesz a menekültek tömegközlekedése, megnyitják a főváros üdülőit

rtl.hurtl.hu

2022. március 3. 17:34

A főpolgármester szerint állami feladatokat vesznek át, mert a kormány lassan ébredezik.

Ingyenes lesz a közösségi közlekedés Budapesten az Ukrajnából menekülőknek – jelentette be Facebook-oldalán Karácsony Gergely főpolgármester.

Karácsony szerint bár az ukrajnai menekültekkel kapcsolatos feladatok ellátása állami feladat lenne, a központi kormányzat lassan ébredezik. A Fővárosi Önkormányzat viszont már a háború első napján felkészült arra, hogy Budapest fogadni tudja a menekülteket. Így már több, mint 200 embert sikerült elszállásolniuk. Karácsony szerint a főváros az alábbi intézkedéseket hozta:

  • Március 4-től előreláthatóan április 15-ig ingyenes lesz a közösségi közlekedés Budapesten azoknak, akik bármilyen dokumentum felmutatásával igazolni tudják, hogy Ukrajna területéről érkeztek.
  • Hétfőtől a Nyugati pályaudvaron 0-24 órás infopultot állítanak fel, ahol tájékoztatják menekülteket a szükséges információkról, az elérhető szálláshelyekről.
  • A fővárosi önkormányzat vidéki üdülőit, táborhelyeit megnyitják, előkészítik.
  • 20 millió forintos gyorssegélyt és hasonló értékű műszaki cikkeket küldenek Beregszásznak, Budapest kárpátaljai testvérvárosának. 
  • 20 BKK busz állt szolgálatba azért, hogy segíthessen a menekültek szállításában.

Nyitókép: Az orosz-ukrán háború elől menekülő emberek Budapesten, a Nyugati pályaudvaron 2022. március 3-án reggel. – Fotó: MTI / Balogh Zoltán

#Belföld#orosz-ukrán háború#budapest#menekültek#karácsony gergely

Címlapról ajánljuk