Belföld

Utazásra nem javasolt kategóriában Ukrajna, itthon megkezdődött a felkészülés a menekültek befogadására

rtl.hurtl.hu

2022. február 24. 21:01

Csütörtökön megkezdte működését a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs. A különleges hatáskörű szakmai döntés-előkészítő testülete az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatos kormányzati feladatok koordinálására jött létre.  

A kormány álláspontja szerint Magyarország és a magyar emberek biztonsága az első, ezért az országnak az orosz-ukrán háborús konfliktusból ki kell maradnia. Magyarország az EU és a NATO tagjaként támogatja a béke helyreállítására irányuló közös uniós erőfeszítéseket.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium I-es (piros), utazásra nem javasolt biztonsági kategóriába sorolta Ukrajnát. Az országba való beutazást semmilyen körülmények között nem javasolják, és arra kérik az országban tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy regisztráljanak konzuli védelemre.

A Konzuli Szolgálat honlapján azt írják: valamennyi ukrajnai külképviselet a magyar állampolgárok rendelkezésére áll, hogy segítséget nyújtsanak, akár személyesen, akár telefonos megkeresés esetén.

A Nemzetbiztonsági Operatív Törzs ülésén döntés született arról is, hogy Magyarország védelmet nyújt az ukrajnai menekülteknek. Az Ukrajna területéről érkező ukrán állampolgárok, illetve az Ukrajna területén jogszerűen tartózkodó ukrán állampolgársággal nem rendelkező személyek Magyarországon is benyújthatják menekültügyi kérelmüket, és a magyar hatóság ideiglenes védelemre jogosultként ismeri el őket.

Közben Magyarország megkezdte a felkészülést a menekültek befogadására.

Nyitókép: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

#Belföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#magyarország#nemzetbiztonság#operatív törzs#menekültek

Címlapról ajánljuk