Belföld

Török Gábor: Orbán nem készült erre a forgatókönyvre

rtl.hurtl.hu

2022. február 24. 8:45

A politikai elemző szerint veszélyes a Fidesz számára, hogy a háború megoszthatja a táborát. 

Török Gábor a Facebookon arról írt, milyen hatással lehet az orosz-ukrán háború a választási kampányra. Arra jut, hogy bár a válsághelyzet, ha azt nem az adott kormány okozta, általában a hatalmon lévőket erősíti, most mégsem egyértelműen ez a helyzet.

A politikai elemző információi szerint Orbán Viktor nem készült erre a forgatókönyvre, egy hete még nem sorolta a kockázatok közé a háborút, Balatonfüreden a kormánypárti elit előtt beszélve azt mondta, nem látja reálisnak, hogy az oroszok megtámadják Ukrajnát.

Hogy Orbán várakozásai ellenére mégis kitört a háború, az Török Gábor szerint a saját tábor reakciója miatt lehet veszélyes. 

Hosszú idő után először fordulhat elő, hogy egy kiemelt kérdésben a Fidesz választóközönsége megosztottá válhat. A kormánypárti véleményvezérek egy része kritika nélkül átveszi az orosz álláspontot, ugyanakkor a háború hírei és képei könnyen Putyin-ellenessé tehetik még azokat is, akik korábban támogatták Orbán Viktor 2010 utáni orosz-politikáját 

– véli az elemző.

Török Gábor szerint kulcskérdéssé válhat, hogy mit mond a miniszterelnök, de bármit is választ, mindkét elvárásnak nem felelhet meg. „A kések között táncoló páva könnyen megsérülhet. Szerencséje, hogy az ellenzék továbbra is segítségére siet: ilyen helyzetekben egyetlen rossz mondatot mondhat az ellenzék, és azt már – a háborúba küldött magyarokról és fegyverekről beszélve – a háború előtti napokban meg is tette Márki-Zay Péter” – zárja a gondolatait.

Fotó: Illyés Tibor / MTI

 

#Belföld#török gábor#fidesz#orbán viktor#Választás 2022#orosz-ukrán háború#választás#ukrajna

Címlapról ajánljuk