Belföld

Búcsút mondana az ellenzék a TEK-nek, de jönnének a falurendőrök és maradna a határkerítés

rtl.hurtl.hu

2022. február 22. 17:14

A szervezet rendőrség a rendőrségen belül, az ORFK-nak semmilyen ráhatása nincs a működésére az Egységben Magyarországért szerint.

Az Egységben Magyarországért ellenzéki pártszövetség rendvédelmi programját mutatták be egy keddi sajtótájékoztatón. Lengyel Róbert volt rendőrtiszt, jelenleg siófoki polgármester, az ellenzék szakpolitikai kabinetvezetője elmondta:

vissza kívánják állítani a vidéki körzetmegbízotti, régies elnevezéssel falurendőri szolgálatot.

Lengyel Róbert szerint a többek között Orbán Viktor miniszterelnök személyi védelmét ellátó Terrorelhárítás Központ (TEK) a jelenlegi formájában nem maradhat meg. Szerinte ugyanis a TEK „rendőrség a rendőrségben” rendszer szerint működik, az Országos Rendőrfőkapitányságnak (ORFK) semmiféle ráhatása nincs a terrorelhárító tevékenységre.

A terrorelhárítást vissza kell integrálni az ORFK egyik szervezeti egységeként. Annak sincs semmi szakmai indoka, hogy három különböző szervezet lássa el a miniszterelnök, a házelnök és az államfő személyi védelmét

– tette hozzá Lengyel.

Megtartanák viszont a paksi erőmű védelmében fontos szerepet játszó mostani TEK főosztályt. A TEK utódszervezetének terrorfelderítési, bűnügyi munkát nem kell majd végeznie, azt az ORFK-ba integrált, vagyis a Készenléti Rendőrségből kiemelt Nemzeti Nyomozó Iroda fogja ellátni. Az ORFK-n önálló korrupcióellenes igazgatóság felállítását is tervezik.

A határkerítés felállítása és működtetése jó szakmai döntés volt, és ennek a kerítésnek maradnia kell

– szögezte le Lengyel Róbert, hozzátéve: az ORFK-n belül határ- és idegenrendészeti főigazgatóságot állítanának fel. Úgy vélte, a határőrizet ellátására állandó jelleggel kell embereket a helyszínre telepíteni, és számukra a lakhatást megoldani.

A kabinetvezető az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal kapcsolatban elmondta: a tűzoltóknak vissza kell adni a nevüket is, akik jelenleg a katasztrófavédelembe integráltan működnek.

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese, aki az Egységben Magyarországért képviselőjelöltje Tolna 1. számú választókerületében, a sajtótájékoztatón kijelentette: a Fidesz-kormány alatt a rendvédelem területe „katasztrófa sújtotta övezet lett”, és a leszerelési, elvándorlási hullám folytatódásának jelenleg csak a járvány miatti tilalom szab gátat. Ennek egyik oka, hogy

2008 óta nem emelkedett a rendvédelmi illetményalap.

A szocialista politikus ennek rendezésén, a béremelési ígéreten túl kilátásba helyezte, hogy új szolgálati nyugdíjrendszert fognak bevezetni. Továbbá rehabilitálják a méltatlanul meghurcolt szolgálati nyugdíjasokat, helyreállítják a rendvédelmi szakszervezetek jogosítványait, valamint megerősítik az alapvető jogok védelmét a rendvédelem területén.

Az ellenzéki sajtótájékoztatóra a Fidesz közleményben reagált. Ebben azt írták, szerintük a baloldal valódi programját Márki-Zay Péter már „elkotyogta”, és a migránsok betelepítésére készülnek. 

A baloldal bevándorláspárti politikája és összevissza beszélő miniszterelnök-jelöltjük beláthatatlan veszélyt jelentenek Magyarország biztonságára 

– közölték a kormánypártok. Szerintük, ahol a migránsok megjelennek, ott megszűnik a biztonság, drasztikusan nő az erőszakos bűncselekmények és terrorcselekmények száma. 

A Fidesz-KDNP kormányzásának köszönhetően Magyarország ma Európa egyik legbiztonságosabb országa, ahol biztonságban nőhet a gazdaság, egyre több pénz jut a rendvédelemre, a rendőrök és katonák anyagi megbecsülésére is 

– zárta közleményét a Fidesz.

Nyitókép: A Terrorelhárítási Központ (TEK) páncélozott szállító harcjárműve és a TEK munkatársai Budapesten, a Vigadó utcában 2016. december 20-án. – Fotó: Marjai János / MTI

#Belföld#tek#határkerítés#egységben magyarországért#lengyel róbert#harangozó tamás#rendőrség

Címlapról ajánljuk