Belföld

Magyarország katonai repülőket vesz Brazíliától

rtl.hurtl.hu

2022. február 17. 12:20

Jair Bolsonaro szerint nem igaz, hogy irtják az esőerdőket. Európában viszont tényleg irtják a fákat.

Budapestre érkezett Jair Bolsonaro brazil elnök, aki közös sajtótájékoztatót tartott a magyar miniszterelnökkel.

Orbán Viktor diplomáciatörténeti eseménynek nevezte, hogy Jair Bolsonaro brazil elnök Magyarországra látogatott. A miniszterelnök elmondta: Jair Bolsonaro Moszkvából érkezett, ma a diplomáciai életet a háború lehetősége árnyékolja be, minden diplomáciai erőfeszítés, ami a háború elkerülését célozza, rendkívül értékes. A kormányfő megköszönte a brazil elnök ezügyben tett erőfeszítéseit. 

Orbán Viktor szerint Magyarország és Brazília azonos nézeteket vall a migráció kezelésében, több ország mellett Magyarország is a józanok koalíciójának tagja, amely megakadályozta a migrációs paktum létrejöttét.

A kormányfő bejelentette, hogy jelzőrendszert üzemeltetnek, hogy ha valaki migrációs paktumot szorgalmaz, arról a többiek is tudjanak. Egy most aláírt megállapodás értelmében közösen segítenek az üldözött afrikai keresztényeken, fellépnek a keresztényüldözés ellen a világban. Továbbá fellépnek  a hagyományos családmodellt fenyegető kihívások ellen. megállapodás született arról, hogy 

Magyarország két katonai repülőgépet vásárol Brazíliától, amelyek 2023-ban fognak hadrendbe állni. 

504 tanulót érintő ösztöndíj jött létre Magyarország és Brazília között.

Jair Bolsonaro szerint  hamis kép él Brazíliáról, sokan azt gondolják, hogy irtják az esőerdőket, de ez nem igaz, miközben Európában valóban irtják az erdőket. Arról is beszélt, hogy egy esetleges orosz-ukrán háború senkinek sem érdeke, mindenki csak veszíthet vele. Brazíliában csaknem 100 ezer magyar él Brazíliában, ez a szám az oktatási megállapodásnak köszönhetően vélhetően nőni fog.  

A rendezvényen három megállapodásról tettek bejelentést: egy védelmi együttműködésről, egy egyetértési megállapodásról a humanitárius együttműködésről és a vízgazdálkodást és a szanitáció területét érintő együttműködésről.

Nyitókép: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

 

#Belföld#jair bolsonaro#orbán viktor#brazília

Címlapról ajánljuk