Belföld

Kocsis Máté: Még folyosói pletykaként sem volt téma a Völner-ügy a frakcióülésen

Tárkányi ZsoltTárkányi Zsolt

2022. február 17. 17:52

A korrupciós bűncselekményekkel vádolt képviselők közül Simonka György elment a kormánypártok kihelyezett frakcióülésére, Völner Pál azonban nem – bár őt is meghívták. Orbán Viktor kemény munkát kért a frakciótagoktól.

A kampány hevében zajlott a kormánypártok kihelyezett frakcióülése Balatonfüreden Kocsis Máté frakcióvezető csütörtöki beszámolója szerint. A korrupciós bűncselekményekkel vádolt képviselők közül Simonka György elment az eseményre, Völner Pál azonban nem – bár őt is meghívták. Kocsis szerint a Fidesz „nem terrorszervezet”, senkit nem kényszerítenek a részvételre. A tavaszi ülésszakon a köztársasági elnök megválasztása egyelőre az egyetlen szavazás, amelyhez szükség lesz a kormánypárti kétharmadra.

A tanácskozásnak helyet adó Hotel Füred kisebb erődítményre hasonlít 

abból a szempontból, hogy kíváncsiskodóknak nem igazán van esélyük úgy megközelíteni, hogy politikusokkal találkozhassanak. A frakcióülés helyszínétől kissé távolabb, a Tagore-sétány egyik galériájában ismertette a két frakcióvezető az első nap eseményeit.

Orbán Viktor mindenkitől kemény munkát kért

A nyitó estén, szerdán szokás szerint Orbán Viktor tartott helyzetértékelést. Kocsis Máté beszámolója szerint a kormányfő azt mondta: a Fidesz-KDNP a választás esélyese, de ez nem szabad, hogy elbizakodottá tegye a jelölteket. „Győzelemre kell váltani az esélyt, ezért rengeteget kell dolgozni, minden ajtón be kell kopogni” – idézte Orbán Viktort Kocsis. 

A biztató közvélemény-kutatási adatokat Rogán Antal ismertette az ülés csütörtöki napján. Az RTL kérdésére Kocsis Máté elmondta: 

ezek nem belső mérések, mindenki számára hozzáférhető adatokat elemezve látják úgy, hogy esélyesebbek a győzelemre.

A frakcióülésen szó volt a választás tétjéről, ami a kormánypártok szerint az, hogy visszatér-e a „Gyurcsány-Bajnai-korszak” Magyarországra. A baloldali kormányok idején ugyanis „elvettek mindent, amit el lehetett venni” az emberektől, nőtt a rezsi, az adók és a munkanélküliség is, ezzel szemben Kocsis Máté és Simicskó István KDNP-frakcióvezető egyetértett abban, hogy a jobboldali kormány alatt a kiszámítható gazdaságpolitika emelkedő béreket, csökkenő adókat és növekvő foglalkoztatottságot eredményezett – és mindeközben a nemzeti szuverenitása is helyreállt az országnak.

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke és Simicskó István a Fidesz-KDNP közös frakcióülése előtt Balatonfüreden, február 16-án. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Még folyosói pletyka szintjén sem merült föl a Völner-ügy

Völner Pál nem jelent meg, bár meghívták. Hogy miért nem, arra nem tudott válaszolni Kocsis Máté, többszöri erre vonatkozó kérdésre is csak annyit mondott, hogy „nem vagyunk terrorszervezet, hogy kényszerítsünk valakit a részvételre”. Mint mondta, még folyosói pletyka szintjén sem merült fel a Völner-ügy a hotelben. Szerinte ha probléma, hogy egy meggyanúsított képviselő a parlamentben ülhet, akkor a „jogerősen elítélt bűnöző” Czeglédy Csaba sem ülhetne a szombathelyi közgyűlésben.

Simicskó István bejelentette, hogy március 10-én, az utolsó tavaszi ülésnapon szavaznak a köztársasági elnök személyéről. A kormánypártok Novák Katalin korábbi családügyi minisztert támogatják. Kérdésre válaszolva Kocsis Máté azt is elmondta, hogy várhatóan ez lesz az utolsó szavazás, ahol szüksége lesz a kormánypártoknak a kétharmados parlamenti többségükre. Róna Péterről, az ellenzék köztársaságielnök-jelöltjéről azt mondta: „ő még a baloldal egységét sem képes megtestesíteni, nemhogy a nemzetét”.

Beengedik a sajtót a nyilvános kampányrendezvényekre

A tavaszi törvényhozási tervekről azt mondta, hogy a járványügyi veszélyhelyzet idő előtti visszavonása nincs napirenden, hiszen a járvány még nem ért véget. 

A frakcióülésen téma volt a benzinárstop, ami szerintük helyes lépés volt, és Kocsis értékelése szerint – bár a kereskedők panaszait is meg lehet érteni – most a fogyasztók érdekét tartották előbbrevalónak. A benzinkutak kompenzációja nem merült fel, Varga Mihály pénzügyminiszter azonban a csütörtöki előadásában azt mondta, hogy „az intézkedés valójában nem okoz akkora károkat, amilyentől sokan félnek”.

Kocsis Máté megígérte azt is, hogy minden közterületi, nyilvános kampányrendezvényre beléphet a sajtó, ugyanezt viszont a zártkörű és sok esetben magánterületen rendezett alkalmakra nem tudja megígérni.

Magyarország támadás alatt

Kocsis Máté és Simicskó István lényegében megismételte Varga Judit és Gulyás Gergely szerdai kormányinfón elmondott szavait az Európai Bíróság jogállamisági mechanizmust érintő döntéséről: szerintük az uniós intézményrendszer bosszúhadjáratáról van szó, amiért az úgynevezett pedofiltörvényt elfogadta a magyar parlament. Ennek a vitának szavaik szerint majd a népszavazás vethet véget.

Nyitókép: Kocsis Máté és Simicskó István – Vasvári Tamás / MTI 

 

#Belföld#fidesz#kdnp#kocsis máté#frakcióülés#Választás 2022#országgyűlési választás 2022#völner pál#novák katalin#kétharmad#korrupció

Címlapról ajánljuk