Belföld

Egy év alatt 54 helyreigazítási pert vesztett el a kormánypárti média, ötöt a független lapok

Mohos MátéMohos Máté

2022. február 16. 16:27

A keresetek és az elmarasztalások terén is vezet a jobboldali lap.

A kormányközeli sajtótermékek 54, a nem kormányzati narratívákat közvetítő médiumok pedig öt helyreigazítási pert vesztettek el tavaly a Fővárosi Törvényszéken, írja az Átlátszó.

A lap adatigényléséből kiderül: a beadott kerestek és az elmarasztalások számában is a Magyar Nemzet vezet: ellenük 29 eljárás indult, ebből húszat el is vesztettek.

Őket követi az Origo 21 keresettel és 13 elmarasztalással. A közmédia ellen öt helyreigazítási per indult, amiből hármat vesztettek el.

A lap felidéz az elvesztett perek közül pár emlékezeteset is: amikor Szabó Tímea pert nyert Szikszai Péter és a Magyar Nemzet ellen; amikor pert nyert a VII. kerületi önkormányzat az Origo ellen; amikor pert nyert a Jobbik az Origo ellen; amikor a TASZ pert nyert a TV2, a 888.hu és az Origo ellen; amikor Jakab Péter Jobbik-elnök nyert a Magyar Nemzet ellen; amikor pert nyert Hadházy Ákos az Origo ellen; amikor pert nyert Krekó Péter a Magyar Nemzet ellen.

A nem kormánypárti médiumoknál egészen más a helyzet: 2021-ben a 444-et perelték be közülük legtöbbször, tízszer. Ebből mindössze kétszer marasztalták el a lapot. Őket követi a 24.hu, ellenük nyolc eljárás indult, és egyet vesztettek el. A Telexet hétszer perelték be, ők szintén egyszer vesztettek. Az RTL Klub ellen két per indult, ebből egyet megnyertünk, egyet elvesztettünk.

Nyitókép: Szakács Árpád, az Origót is kiadó MediaWorks akkori központi print szerkesztőségének főszerkesztője és Toót-Holló Tamás, a központi online szerkesztőség akkori főszerkesztője, aki ma a Magyar Nemzet főszerkesztője. A képpen éppen az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Kommunikációért Nívódíját veszik át a MediaWorks vidéki napilapjainak központi szerkesztősége nevében Latorcai Jánostól, az Országgyűlés alelnökétől a pályázat díjátadó ünnepségén 2019. szeptember 10-én.

#Belföld#sajtóper#kormánypárt#magyar nemzet#origo#fővárosi törvényszék#elmarasztalás

Címlapról ajánljuk