Belföld

Az ápolókat vádolja megalázó bánásmóddal a beteg lánya, mégis a főorvost rúgták ki a Jahn Ferenc Kórházból

Mohos MátéMohos Máté

2022. február 15. 13:45

Dr. Molnár Tibor szerint az ápolóknak erős az érdekképviselete az intézmény vezetésénél. Az elhunyt nő lánya állítja: az orvos csak segített nekik. A kórház szerint az elbocsátás nem hozható összefüggésbe az elhunyt beteggel.

Január 10-én szakmai indokokra hivatkozva felmondtak a Jahn Ferenc Kórház intenzív osztályán dolgozó dr. Molnár Tibor főorvosnak, aki szerint kirúgása mögött az intenzív osztály vezetésének azon meggyőződése áll, hogy ő bujtotta fel feljelentésre azt a nőt, aki nemrég arról nyilatkozott az RTL híradónak: a Jahn Ferenc Kórházban megalázó módon bántak édesanyjával.

A súlyos tüdőbeteg nő azóta elhunyt. A kórházból – a beteg és a család saját felelősségére történt – hazaszállítása után otthonában Molnár doktor kezelte.

Az ügy előzményei: ahogy az RTL Híradó is tudósított róla, egy nő szerint súlyos tüdőbeteg anyját megütötték, megalázták és éheztették a kezelése során a kórház intenzív osztályán. Az osztály egyik dolgozója azt mondta a híradónak, hogy két nővér durvasága neki és kollégáinak is feltűnt, de nem mertek szólni. A nő panaszát követő belső vizsgálat szerint szakmai mulasztás nem történt. A család a napokban az ügyészségről kapott értesítést, hogy az ügyet a rendőrségnek továbbították.

„Sokat köszönhetünk neki”

Dr. Molnár most az rtl.hu-nak elmesélte a történetet saját szemszögéből. Felidézte: már 12 éve ismerte a tüdőbeteg nőt, aki még októberben került a kórház intenzív osztályára, ahonnan november elején szállították át a belgyógyászatra. Lánya erélyes fellépéssel elérte, hogy az igazgató személyre szóló engedélyével aznap éjszaka édesanyja mellett maradhatott.  Azt mondja, az anyja „meghalhatott volna az éjszaka, ha én nem vagyok ott mellette.”

A nőt annak ellenére engedték be látogatni, hogy november 1-től a járványhelyzet miatt ez tilos lett volna. A látogatásra a nő szerint az osztályvezető, illetve a kezelőorvos adott engedélyt.

A beteget másnap családja saját felelősségére, légcsőtubussal hazavitte oxigénes mentővel. Otthon dr. Molnár és intenzív szakápoló felesége ápolta, és tizenegy nap múlva bekövetkező haláláig mindennap látogatta. Öt nappal hazakerülése után a légcsőtubust ki lehetett venni, az asszony ettől kezdve tudott beszélni. Ekkor mesélte el családjának, hogy milyen megalázóan bántak vele.

A nővérek azon röhögtek, hogy most már végre meg fog fulladni az édesanyám!

– mondta korábban az RTL Híradónak az elhunyt nő lánya. Ezeket a panaszokat dr. Molnár előtt nem említette. Most nem tudta pontosan megmondani, miért, de „valószínűleg azért, mert ekkor csak azzal foglalkoztunk, hogy édesanyám felépüljön.”

A két nővérre volt csak panaszuk, dr. Molnárra nem: állításuk szerint tökéletesen látta el az 52 éves nőt, és sokat köszönhetnek neki.

Azonban végül mégis Molnár doktort bocsájtották el a kórházból.

Az osztályvezető kérte, hogy „állítsa le” a feljelentést

Az elhunyt nő lánya négy nappal anyja halála után, november közepén írt panaszlevelet a kórháznak az ápolók bánásmódjáról; a levélről Molnár doktor kollégáitól értesült. Az osztályvezető Molnár elmondása szerint ezután megkérte, „állítsa le” a családot, hogy ne tegyenek feljelentést. 

Molnár írt is egy emailt, amiben így fogalmazott: „Édesanyja esete szorosan nevemhez kötődött, az ügyben tett feljelentés (indok nélkül felmondható) szerződésem végét jelentené. Szükségem van a munkára, a nyugdíjhoz hozzájövő pénz sem mindegy. Kérem, ne tegyen feljelentést.”

A beteg lánya válaszként azt írta neki, hogy rá való tekintettel mégsem fordul a hatóságokhoz.

„Én abban a hitben éltem, hogy mivel sikerült a feljelentést megelőzni, ez a dolog le is zárult. A többieken is ezt a nyugalmat láttam” – mondta dr. Molnár az rtl.hu-nak.

Aztán mégis felmondtak Molnár doktornak, elmondása szerint szóban azzal indokolták a döntést, hogy egyes nővérek nem voltak hajlandóak vele dolgozni. A főorvos azonban arra gyanakszik, az érintett nővérek elkezdtek attól tartani, hogy esetleg név szerint is kapcsolatba hozzák őket az üggyel.

Ez január 11-én – egy nappal a Molnár doktornak szóban átadott felmondás után – meg is történt: a család ismét levelet írt a kórháznak, amiben már megneveztek két nővért, akik állításuk szerint súlyosan sértő módon bántak a beteggel. Azt is leírták, hogy ismét feljelentésen gondolkodnak.

Az elhunyt nő. Kép: RTL Híradó


Ez a feljelentés február elején megtörtént, és az Országos Kórházi Főigazgatóság is vizsgálódik az ügyben. A rendőrség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt jár el.

FRISSÍTÉS

Noha péntek óta a Jahn Ferenc Kórház intenzív osztályát és a kórházat is számos alkalommal kerestük, hogy reagáljanak az RTL Híradó riportjára, valamint Molnár Tibor rtl.hu-nak tett állításaira, cikkünk megjelenéséig csak annyit válaszoltak, hogy az ügyben lefolyt egy belső vizsgálat, amelynek során mindent rendben találtak. Cikkünk megjelenése után ehhez annyit tettek hozzá, hogy a főorvos jogviszonyának megszüntetése nem hozható összefüggésbe a hírekben szereplő elhunyt beteggel, a betegbántalmazással kapcsolatos állításokat pedig határozottan visszautasítják.

„Jó közérzetű csapat”

Dr. Molnár azt mondta, nem tud arról, hogy a munkájával kapcsolatban lettek volna kifogások. Megjegyezte, hogy decemberben kapott 50 százalékos fizetésemelést a kórháztól. A felmondás óta már kapott is állásajánlatot, ő azonban azt szeretné legjobban, ha visszakapná főorvosi állását a Jahnban.

Életemben nem dolgoztam olyan jó szakmai környezetben, mint ennek a kórháznak az intenzív osztálya. Ez egy jó légkörű, jó közérzetű csapat, amelyik tudja a saját értékét 

– mondta dr. Molnár munkahelyéről, ahonnan február végén távozik.

Arról is beszélt: azok a „viselkedési módok”, amikkel a nővéreket megvádolták, „ritkák és nem tipikusak”. Szerinte az osztályon túlnyomórészt „természetes emberséggel” állnak a betegekhez.

A dolgozói légkör pedig „érték, és ennek a megtartása elég fontos ahhoz, hogy szemet hunyjanak ezen ritka viselkedési esetek felett”. Szerinte követelmény, hogy az ott dolgozók ne minősítsék egymás munkáját, illetve hogy megvédjék azt, akit mégis minősítene valaki.

Dr. Molnár azt is megemlítette: a főnővérnek olyan nagy presztízse van az igazgatóság előtt, hogy „ha korábban feljutott oda valamilyen véleménykülönbség vagy összeütközés egy orvos és egy ápoló között, az az utóbbi javára dőlt el.” Szerinte egy intenzíves ápoló biztonságban érezheti magát a kritikákkal szemben, ez pedig közrejátszott abban, hogy ezek a kirívó esetek is megtörténhetnek..

Kép: Szommer Tamás / Google Maps


Az orvos szerint nem az ápolók okozták a sérüléseket

A nevesített ápolókról az a benyomása, hogy „az ő egyéniségük mellett” előfordulhattak olyan esetek, amikről az elhunyt nő lánya írt, ugyanakkor személyesen nem hallotta, hogy megalázó hangnemben beszéltek volna az asszonnyal, aki otthon elmondta, hogy az orvos jelenlétében egészen más hozzáállással kezelték a betegeket.  

Azt viszont nem gondolja Molnár doktor, hogy a beteg karján észlelt sérüléséket szándékosan okozták: alapbetegsége miatt különösen kis teherbírású volt a bőre, így valószínű, hogy a sérülések a rutinápolás közben alakultak ki.

 

Nyitókép: Sáfrány Attila / Google Maps

#Belföld#jahn ferenc kórház#bántalmazás#sérülés#nyom#orvos#halál

Címlapról ajánljuk