Belföld

Az ügyészség nevesítette az ORÖ-ügyben Farkas Félixet

rtl.hurtl.hu

2022. február 11. 6:17

Szerződéseket ígértek képviselőknek, a feljelentő szerint politikai tevékenységük díjazására. 

„A hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények tárgyában Farkas Félix nemzetiségi szószóló és más személyekkel szemben tett feljelentést a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségnek megküldtem” – a Népszava birtokába került irat szerint így tájékoztatta február első napjaiban a Központi Nyomozó Főügyészség az Országos Roma Önkormányzatot (ORÖ).

A roma önkormányzat januári büntetőfeljelentésében azt állította, hogy a Farkas Félix által december 7-re, a budapesti Benczúr Hotelbe összehívott megbeszélésen olyan szerződéseket ajánlottak 30 roma önkormányzati képviselőnek, amiért cserébe „semmit nem kell igazából csinálni”.  A feljelentést az ORÖ azokra a hangfelvételekre alapozta, amelyeket a Népszava hozott nyilvánosságra és amelyekről az rtl.hu és az RTL Híradó is beszámolt.

Az ORÖ-ben heves harcok alakultak ki a múlt év végén, miután a testület nem a kormánybarát Farkas Félixet választotta a nemzetiségi lista élére, ahonnan lehetőség van bejutni a parlamentbe. Ez is szóba került azokon a zárt körű decemberi megbeszéléseken, amelyeken a kormánypárti Lungo Drom szövetségéhez tartozó ORÖ-képviselők vettek részt, és többször ott volt Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos, a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója is. Sztojka többször szerződéseket ígért a részvevőknek, máskor figyelmeztette őket: BM-esként „mindenkiről tudok sok mindent".

Az ORÖ egy december 7-ei találkozón készült felvétel alapján tette a feljelentést. Ekkor Farkas Félix arról beszélt, hogy akár milliárdos nagyságrendű visszafizetési kötelezettsége is lehet az országos önkormányzatnak, emiatt zárolhatják az ORÖ számláját, akkor pedig a képviselők sem kapnak tiszteletdíjat. Így jött képbe a Roma Közéleti Akadémia, amelynek megalakítását éppen aznap, december 7-én jelentette be Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos. A Népszava szerint részleteket már annak a nonprofit kft-nek az ügyvezető igazgatója ismertette, aki megbízóként szerepel az ügyletben. 

Az ügyvezető tájékoztatása szerint Zalaszentlászlón nyolc hónapig tartó, online oktatással kiegészített képzési program indul, ennek keretében 20 fős csoportokban összesen négyszázan részesülnek kommunikációs tréningben. A megbeszélésen jelenlévő ORÖ-képviselőknek azért ígértek havi bruttó 200 ezer forintos szerződést, hogy jelentkezőket gyűjtsenek a képzésre. A lap szerint az ORÖ feljelentésében az áll: a jelenlevők tisztában voltak azzal, hogy a szerződés színlelt, azaz nem várják el tőlük az abban foglalt szolgáltatás teljesítését, 

az csupán politikai tevékenységüket díjazza.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt / MTI

#Belföld#országos roma önkormányzat#farkas félix#ügyészség

Címlapról ajánljuk