Belföld

Iványi Gábor: Radikális köztársasági elnök lennék

rtl.hurtl.hu

2022. február 11. 17:03

Szerinte beszélni kell arról, hogy az ország állampolgárai nem tudnak egymással tisztességesen szót érteni, és ez nincs így jól. 

„Az a 15 perc, amelyben – ha a földi és az égi hatalmak megengedik – köztársasági elnök-jelöltként a teljes Országgyűlés előtt beszélhetnénk, azt gondolom, fontos lehetne” – mondta Iványi Gábor a Magyar Hangnak

A metodista lelkész neve legutóbb akkor került elő, amikor Márki-Zay Péter lehetséges ellenzéki köztársasági elnök-jelöltként említette őt. Iványi Gábor most azt mondta, a múlt hétvégén tudta meg, hogy egyáltalán gondoltak rá. 

Ha pedig 

az embert a hazája arra kéri, hogy egy adott pillanatban álljon a rendelkezésére, akkor azt nem szabad megtagadni

– fogalmazott. 

Arról is beszélt, mit mondana a jelölti beszédében:

Őszintén szükséges beszélni arról, hogy miképp' jutottunk idáig. Nem így indultunk. Vissza kellene találni önmagunkhoz, hiszen mi akkor, a szabad Magyarország indulásakor lettünk egymás társai és barátai a jelenlegi miniszterelnökkel és másokkal is. Most nem tudunk egymással tisztességesen szót érteni, és ez nincs így jól. 

Szerinte ez az ország túl kicsi, az élet pedig túl rövid, és túl értékes ahhoz, hogy ez így legyen. „Ki mondta nekik azt, hogy az élet arról szól, hogy amit akarunk, elveszünk? Jobb családban nem lopjuk meg anyánkat, nem lopjuk meg a szüleinket, hát nem lopjuk meg a hazánkat sem. Engem ki kellene kergetni a világból, ha én ezt ott nem mondanám el előttük” – mondta.

Mint mondta, beszélne ugyanakkor a választókról és arról is, hogy gúnyt űztek a jogalkotásból. 

Arra a kérdésre, hogy mennyire lenne radikális köztársasági elnök, azt mondta, annak kellene lennie. 

Békeidőben a köztársasági elnök egy kedves öreg bácsi, aki barackot nyom a gyerekek fejére, virágot visz a száz éves honfitársainak és csendben elpecázgat, vagy bármi egyebet csinál, ami nyugalmat, békét áraszt, de ez nem adatik meg most. Nem így néz ki az egész világ. 

Szerinte a mostani időkben rosszul kell éreznie magát az embernek, ha csendben van és passzív, ha visszavonul, ha bólogat vagy arctalanná válik, és engedi gátlástalanul tombolni azokat, akik visszaélnek a hatalommal.

Nyitókép: Kovács Tamás/MTI

#Belföld#iványi gábor#köztársasági elnök#választás#jelölés#ellenzék

Címlapról ajánljuk