Belföld

Kiakadtak a könyvelők a NAV levelein

rtl.hurtl.hu

2022. február 4. 20:51

Szokatlanul kemény hangvételben bírálta az adóhatóságot a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete. Felesleges pánikkeltést és többletmunkát emlegetnek.

 

 Elég volt a NAV által küldött levélszemétből!

– ezzel a felütéssel indult a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének közleménye, amelyben rövid, de éles hangvéltelű bírálatot fogalmaztak meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal szemben.

Azt írták, hogy a NAV most már rendszeresen értelmetlen és felesleges küldeményekkel árasztja el az ügyfélkapukat, cégkapukat. Ezeket általában könyvelők figyelik, így nekik jelent többletmunkát,

hogy a levélszemetet letöltsék, megfejtsék, majd tájékoztassák a gyakran pánikoló adózót, hogy a NAV küldeménye veszélytelen volt.

Példaként említik, hogy a legutóbbi, gépjárműadóról szól tájékoztatás csak annyiról szólt, „hogy a NAV majd küld valamit, valamikor“. Ráadásul a könyvelők egyesülete szerint olyan vállalkozások is kaptak ilyen értesítőt, akiknek egyáltalán nincs gépjárműadó-kötelezettségük.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete már több alkalommal, közvetlenül írásban és nyilvánosan is felszólította az adóhatóságot, hogy az ügyfélkapukat és a cégkapukat használják joghatályos közlésekre, a tájékoztatásra használják a sajtót és saját (elhibázott formátumú) honlapjukat

– írták.

Az egyesület változatlanul kifogásolja, hogy a NAV semmilyen adótechnikai lépését sem egyezteti egyetlen könyvelőket tömörítő civil szervezettel. Szerintük így fordulhatott elő, hogy 2021 tavaszán jogszabálysértő módon, papír alapon küldtek ki határozatokat vállalkozásoknak a gépjárműadóról, a papír átvételekor pedig nem volt kizárható a covid-fertőzés.

Nyitókép: Róka László / MTVA

#Belföld#nemzeti adó- és vámhivatal#nav#könyvelő#levélszemét

Címlapról ajánljuk