Belföld

Már elérhető az állami pedofillista, de nagyon megjárhatja, aki rosszul használja

Mohos MátéMohos Máté

2022. február 1. 17:39

A lista használatára komoly szabályok vonatkoznak.

„Elérhető a név szerint kereshető pedofil-nyilvántartás. Ezzel a pedofilellenes törvénycsomag utolsó eleme is hatályba lép” – írta a Facebookon a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté.

A nyilvántartás elkészítéséről a nagy vihart kavart Kaleta-ügy után döntöttek a törvényhozók. Magyarország perui nagykövetét azután hívták vissza, miután 19 ezer pedofil képet találtak a számítógépén.

A 2020-as ügy után ismét felbukkant az az ötlet, amit korábban a DK és a Jobbik is bedobott: készüljön nyilvános lista a „pedofilokról” – holott ilyen bűnelkövetői kategória jogilag nem létezik.

Kocsis 2020 nyarán jelentette be, hogy szigorítani fogják az összes gyerekvédelmi jogszabályt, a gyerekekkel szemben szexuális bűncslekményeket elkövetőket pedig nyilvánosan listázni fogják.

Ez a lista már látható – azonban használatára komoly kitételek vonatkoznak, írja a 444:

  • az ügyfélkapuval belépő felhasználónak először nyilatkozni kell arról, hogy van a családjában gyerek. Ezt kell elfogadnia: „Az adatmegismerésre az a nagykorú személy jogosult, aki 18. életévét be nem töltött személy (védendő személy) hozzátartozója, vagy nevelését, felügyeletét vagy gondozását látja el.”
  • eztán arról is nyilatkozni kell, hogy „a bűnügyi nyilvántartó rendszerből megismerhető személyes adat ismerete milyen célból szükséges.”

Az ombudsman korábbi kritikái között az úgynevezett pedofiltörvénnyel kapcsolatban az is szerepelt: nincs definiálva, mit tekinthető szükséges feltételnek a lista használatához. Az adatok jogellenes megismerését és felhasználását viszont bünteti a törvény: akár két év börtönt is kaphatnak a jogsértők.

Nyitókép: pixabay

#Belföld#pedofil#lista#jog#törvény#kocsis máté#kaleta gábor#pedofiltörvény

Címlapról ajánljuk