Belföld

A közgyűlés döntése előtt lett hatályos, hogy állami tulajdonba került a debreceni reptércég

Mohos MátéMohos Máté

2022. január 28. 20:14

A közgyűlésen tették fel a kérdést: hogy lehet ez?

A december 26-i, szerdai Magyar Közlönyben megjelent, másnapra hatályba is lépett a nemzeti vagyon kezeléséért felelő tárca nélküli miniszter rendelete, hogy többségi állami tulajdonba kerül a Debrecen International Airport Zrt. Csakhogy a város 51 százalékos tulajdonrészének ingyenes átadásáról csak csütörtökön döntött a debreceni közgyűlés – írja a Debreciner.

Az ügy vitájáról szóló tudósításban a lap Szabó Bence momentumos képviselőt idézte, aki erről kérdezte Papp László fideszes polgármestert. Papp azt válaszolta, hogy ez semmiképpen sem történhetett meg.

Szűcs László főosztályvezető pedig azt mondta:

A tegnapi közlönyben csak egy névváltozás miatti módosítás jelent meg a tulajdonosi joggyakorlásban. Igazából nem lehet más. És valamennyi döntés a mostani közgyűlési döntést megelőző kormányzati döntésekről szól. 

A debreceni lap szerint viszont Szabónak van igaza, hiszen a szerdai miniszteri rendelet felvette az állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok sorába a repülőteret. Pedig az ekkor még 51 százalékban a debreceni önkormányzat tulajdonában volt.

A szintén momentumos Mándi László arról érdeklődött a közgyűlésen, hogy miért adják át a kontrollt az államnak, amikor a célkitűzések szerint a 2030-as évekre nyereségessé válna a cég, és az államnak akkor is támogatnia kell azt, ha az önkormányzat marad a többségi tulajdonos. Papp erre azt válaszolta, hogy az állam 2002 és 2010 között, a szocialista kormány idején nem támogatta a reptércéget.

Nyitókép: A debreceni repülőtér. Fotó: Oláh Tibor / MTVA

#Belföld#debrecen#repülőtér#közgyűlés#magyar közlöny#állami tulajdon

Címlapról ajánljuk