Belföld

Lassan kész az ellenzék választási listája: Márki-Zay mozgalma nem kap helyet, az LMP-nek megígérték a frakciót

rtl.hurtl.hu

2022. január 27. 17:36

Hat párt osztja szét a listás képviselői helyeket.

Újabb találkozót tartottak az ellenzéki pártvezetők – a Londonban tartózkodó miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter nélkül, de tudtával – írta az atv.hu. A hírportál szerint majdnem kész az ellenzéki összefogás, azaz az Egységben Magyarországért hat pártjának (MSZP, DK, Párbeszéd, LMP, Jobbik, Momentum) közös országos listája, „de még akadnak nyitott kérdések”.

Az Országgyűlésbe az egyéni választókerületben megválasztott közös ellenzéki jelöltek mellett a közös listáról kerülhetnek be képviselők az április 3-i parlamenti választáson. A listás helyek sorrendje és elosztása azért fontos a pártok számára, mert a listákra leadott szavazatok számától függően, a listán felülről lefelé haladva szerzik meg a pártok a listás képviselői helyeket.

Vagyis minél előrébb van valaki a listán, annál nagyobb esélye van bekerülni a parlamentbe. Ráadásul a kisebb támogatottságú pártoknak, mint az LMP, arra is ügyelniük kell, hogy elegendő képviselőjük legyen, vagyis minimum öten jussanak be az Országgyűlésbe, hogy frakciót alakíthassanak.

Emiatt utasították el egységesen a pártok a csütörtöki találkozón, hogy helyeket adjanak a listán Márki-Zay Péter közös miniszterelnök-jelölt mozgalma, a ráadásul nem is pártként bejegyzett Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) számára. Márki-Zay ezt az általa megnyert ellenzéki előválasztás után kérte a pártoktól.

Arról a kéréséről viszont, hogy három roma politikus is felkerüljön a közös listára, az atv.hu szerint „kompromisszum körvonalazódik”, így ezt legalább részben teljesíteni fogják a pártok.

A pártok listás helyeinek elosztásáról viszont nem egységesen, hanem 4:2 arányban szavaztak a pártvezetők, így a vita még nincs lezárva. A DK, a Jobbik, a Momentum és az LMP igen szavazatával, az MSZP és a Párbeszéd ellenében a következőképpen néz ki most az ellenzéki lista első 45 helyére vonatkozóan:

  • DK 14
  • Jobbik 12
  • Momentum 8
  • MSZP és Párbeszéd közösen 8
  • LMP 3 vagy 4

A hírportál szerint az LMP garanciát kapott a DK-tól, a Jobbiktól és a Momentumtól, hogy ha a várakozásokkal szemben nem 2, csak 1 egyéni képviselője jut be a parlamentbe, akkor is biztosítják számára a frakcióalakításhoz szükséges listás mandátumot.

Nyitókép: MTI

#Belföld#országgyűlési választás 2022#márki-zay péter#lista

Címlapról ajánljuk