Belföld

Új megyét hozna létre Magyarországon az egyik ellenzéki képviselőjelölt

rtl.hurtl.hu

2022. január 26. 16:47

Kiss László szerint így lehetne elérni, hogy fejlődjön a térség.

Petíciót indított az önálló Bács megye létrehozásáért Kiss László, bácskai gazda, az Egységben Magyarországért szövetség parlamenti képviselőjelöltje – közölte pártja a Momentum Mozgalom.

Az új megye Bács-Kiskun megye déli járásaiból szerveződne, székhelye pedig Baja városa lenne. 

Ezáltal Baja elnyerhetné a megyei jogú város rangját, ami régi vágya a Duna parti város lakóinak

 – fogalmazott mai sajtótájékoztatóján a politikus.

Kiss László szerint az elmúlt évtizedekben szinte elvágták a Bácskát az ország más részeitől. 

Ha egy vonalat húzunk Kalocsa és Kiskunhalas közé, szinte minden EU-s és kormányzati támogatás, beruházás ettől a vonaltól északra érkezett Bács-Kiskun megyébe. De hiába jön a Mercedes Kecskemétre, vagy az M5-ös autópálya Budapest és Kecskemét között – ebből a bácskaiak semmit sem profitálnak 

– fejtette ki Kiss.

Az Egységben Magyarországért szövetség országgyűlési képviselőjelöltje problémaként említette, hogy a Bácskába nem érkezett szinte semmilyen munkahelyteremtő támogatás az évtizedekben, nem települtek be nagyvállalatok, így nem jöttek létre jól fizető munkahelyek sem. Emellett a kis gazdálkodókkal sem foglalkozott senki, Kiss példaként a sertéstermelőket emelte ki, akik szerinte éppen most mennek tönkre vagy hagynak fel a sertéstenyésztéssel a takarmányárak meredek emelkedése miatt.

Kiss László másik problémaként az úthálózat fejletlenségét említette. 

Az M9-est első nyomvonalát 18 éve tervezték a térségben, de azt azóta már az erdő is benőtte, építkezés helyett mégis a nyomvonalakon vitatkoznak – mondta.

Kiss László szerint mindezek következtében a fiatalok elhagyják a Bácskát, mert nincs normális munka, a mezőgazdaság pedig nem tud mindenkit eltartani. 

Ha nem foglalkozik velünk senki, akkor ezen nem keseregnünk kell, hanem el kell kezdenünk saját magunkkal foglalkozni. Ehhez pedig az első lépés, hogy megszerezzük az önállóságunkat: egy önálló Bács megyét, központjában a megyei jogú várossá emelkedő Baja megyeszékhellyel 

– fogalmazott.

Úgy vélte, az önálló Bács megye csak az első, de egyben elkerülhetetlen lépés. „Egy önálló megyétől nem lehet teljesen megvonni az EU-s támogatásokat, a kormányzati beruházásokat” – mondta. 

Nyitókép: A bajai Türr István vasúti és közúti híd a Dunán 2020. június 25-én – Fotó: Máthé Zoltán/MTI

#Belföld#megye#ellenzék#kiss lászló#bács megye#bács-kiskun megye

Címlapról ajánljuk