Belföld

Szakértő: Érthetetlen, hogyan lobbanhatott fel a tűz a Szent Imre Kórház szigorúan őrzött detoxikálójában

rtl.hurtl.hu

2022. január 25. 20:43

Kunetz Zsombor szerint a részlegre kerülőknél ellenőrzik, van-e náluk tűzgyújtásra alkalmas eszköz, ráadásul felügyelet alatt vannak.

Az rtl.hu is beszámolt róla, hogy a Szent Imre Kórház sürgősségi osztályán kitört hétvégi tüzet egy dohányzó beteg okozta, aki életét veszítette a balesetben. A beteg a detoxikáló részlegen feküdt, vagyis ahhoz, hogy rágyújtson a teremben, gyufára vagy öngyújtóra volt szüksége. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő azonban a 444-en azt írta:

az ide kerülő betegek alkoholos befolyásoltság alatt állnak, tudatállapotuk zavart, és általában semmit sem vihetnek magukkal a detoxba.

Kunetz szerint a betegek értéktárgyait, ruhájukat a mentők értékleltár készítésével adják át a sürgősségi osztály dolgozóinak. Amennyiben nincs a betegnél érték, akkor sem marad a saját ruhájában, azt leltárba veszik, és kórházi köntösben helyezik el a detoxikálóba. Ez tulajdonképpen „egy szorosabban őrzött szoba”.

Mivel a szakértő szerint „itt leginkább magatehetetlen részeg, bódult betegek fekszenek, elengedhetetlenen a szoros megfigyelés, amit vagy állandó ápolói felügylettel, vagy a nővérpultból közvetlen rálátással, vagy kamerákkal és monitorrendszerrel lehet biztosítani”. Ez viszont a magyar egészségügyben uralkodó szakemberhiány miatt nem feltétlenül megoldható, de szükséges.

Tehát számomra nehezen érthető, hogy egy alkoholos állapotban lévő beteg, akit bódultsága, zavart tudatállapota miatt szállítanak kórházba, hogyan tarthat magánál cigarettát és tűzgyújtásra alkalmas eszközt a felvétele után? Hogyan figyelték meg  a zavart tudatállapotú betegeket? És ha már dohányzott a beteg, akkor azt hogyan nem érzékelte egyetlen füstérzékelő sem?

– fogalmazott Kunetz.

Nyitókép: Szent Imre Kórház – Fotó: Jászai Csaba / MTVA

#Belföld#szent imre kórház#tűz#kunetz zsombor

Címlapról ajánljuk