Belföld

Csak ironizált a Petőfi Irodalmi Múzeum volt igazgatója, amikor rászólt az államtitkárra

rtl.hurtl.hu

2022. január 23. 15:49

Sem Prőhle Gergely, sem a múzeum szerint nem volt semmi szabálytalan abban, hogy Fekete Péter kikölcsönzött egy gyűjteményi darabot.

A 444 számolt be róla, hogy Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) volt főigazgatója egy rendezvényen azt mondta Fekete Péter kulturális államtitkárnak, hogy reméli, hogy az visszaviszi az általa kikölcsönzött és a rendezvényen mutogatott focilabdát. Ezt a kijelentést a hírportál „csúnya helyretevésként” említette, a Jobbik pedig lopás miatt feljelentést tett az államtitkár ellen.

Az államtitkár ugyanis az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár pénteki átadóján, az Evangélikus Országos Gyűjteményben (ezt vezeti most Prőhle Gergely) elővett a táskájából egy labdát, amit elmondása szerint a PIM-ből hozott el és hozzátette: „megszokhatták már, hogy ha valahova meghívnak, akkor egy másik intézményből, egy másik polcról leemelek valamit és elhozom magammal.” 

A labda a Petőfi Irodalmi Múzeum katalogizált eleme, akkor került hozzájuk, amikor valaki elvitte a PIM által rendezett megemlékezésre Esterházy Péter halálakor.

Prőhle azonban a hírportálnak később azt írta: szó sincs lopásról, illetve csak ironizált, nem tette helyre Fekete Pétert.

A PIM hivatalos közleménye szerint „2022. január 21-én az Evangélikus Országos Gyűjtemény – Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitó ünnepségén Fekete Péter államtitkár úr által bemutatott focilabda a Petőfi Irodalmi Múzeumban őrzött ún. kultusztárgyként nyilvántartásba vett emlék”.

A műtárgynyilvántartásunkban szereplő – azaz leltározott –  tárgyak mindegyike állami tulajdon, így ez a labda is, amelynek az őrzési helyről történő bárminemű elmozdítása dokumentált. A labdát reprezentációs célokra történő kölcsönzési szerződéssel vette át az Államtitkárság meghatalmazás birtokában lévő munkatársa. A labda visszakerül a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményi raktárába a szerződésnek megfelelően.

– írta a PIM.

Nyitókép: Prőhle Gergely a Polgári Magyarországért Alapítvány Németország választott címmel megrendezett konferenciáján a budai Vár felújított Főőrségi épületében 2021. november 25-én. – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

#Belföld#petőfi irodalmi múzeum#prőhle gergely#fekete péter

Címlapról ajánljuk