Belföld

Új Gripen vadászgépeket vehet Magyarország a kormánybiztos szerint

rtl.hurtl.hu

2022. január 23. 14:34

Maróth Gáspár szerint nem járnánk jól az újabb generációs amerikai F-35-ös vadászgépek vásárlásával.

A katonai tervekben szerepel egy újabb, Gripen vadászgépekből álló harci repülőszázad létrehozása a honvédségen belül, de erről még döntés nem született – közölte a portfolio.hu megkeresésére Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos. A hírportál szerint a napokban jelentette be a Gripeneket gyártó svéd cég, a SAAB, hogy lezárultak a magyar kormánnyal folytatott tárgyalások a hazai Gripen-flotta MS20 Block 2-es képességfejlesztő csomag beszerzéséről.

Ez azt jelenti, hogy a Magyar Honvédség légierejének vadászgépei egyrészt korszerűbb kommunikációs- és radarrendszereket, másrészt pedig újfajta fegyverekkel való kompatibilitást nyernek. A mostani megállapodás értelmében a Gripenek kompatibilissé válnak IRIS-T látótávolságon belüli légiharc-rakétákkal, GBU-49-es bombákkal és METEOR nagy hatótávolságú levegő-levegő rakétákkal is. 

Maróth szerint más repülőgéptípusok beszerzése a meglévő, úgynevezett negyedik generációs vadászgépeknek számító Gripenek mellé az ezzel járó logisztikai és egyéb kihívások miatt nem lenne bölcs dolog.

Az ötödik generációs vadászgépek közül Magyarország számára egyedül a méregdrága, lopakodó technológiával is ellátott amerikai F-35-ösök beszerzése jöhetne szóba, ezek azonban a kormánybiztos szerint ár/érték arányban nem felelnének meg a magyar légierő céljainak.

Maróth Gáspár kihangsúlyozta, hogy többek közt azért sem veszünk most új vadászgép típust, mert az iparági szakemberek 2030-40-re technológiai ugrást várnak. Rövidtávon tehát, ha sor kerül további vadászgépek beszerzésére, a Gripen tűnik logikus választásnak.

Nyitókép:  Gripen típusú vadászrepülőgépek légtérsértés elhárító képességének bemutatóján repülnek a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis légterében 2021. augusztus 28-án. – Fotó: Faludi Imre / MTVA

#Belföld#gripen#honvédség

Címlapról ajánljuk