Belföld

Orbán: Nem véletlen, hogy a főpolgármester úrnak éppen máshol akadt dolga

rtl.hurtl.hu

2022. január 22. 12:48

A városligeti Magyar Zene Háza átadó ünnepségén a miniszterelnök a baloldalról, a népvándorlásról és a brüsszeli nyomásgyakorlásról is beszélt.

Mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk, válság ide vagy oda – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Zene Háza átadási ünnepségén, szombaton Budapesten.

Szerinte nehéz időket él át Európa, járványok, népvándorlási hullámok követik egymást, „az európai energiaválság itt van a nyakunkon, a brüsszeli ideológiai nyomásgyakorlás is nő, miközben kontinensünk” politikai, katonai, gazdasági és kulturális súlya is folyamatosan zsugorodik a világ többi részéhez mérve – fogalmazott. Úgy vélte, máshol az ilyen intézmények a járvány miatt inkább bezárni, leépülni és visszahúzódni szoktak, miközben „nálunk itt áll teljes fényében” ez a lenyűgöző új intézmény.    

Orbán Viktor az elérhető legfrissebb adatokra hivatkozva azt mondta, a magyar kulturális kiadások arányaiban – holtversenyben – az első helyen állnak az Európai Unióban, szerinte a „nemzeti alkotmányos fordulatnak” betudhatóan sikerült visszakapaszkodni 12 év alatt a középmezőnyből.

„Mi kultúrnemzet vagyunk”, Fudzsimoto Szú alkotta épületben pedig „mi, magyarok otthon érezzük magunkat”, talán mert a két nép, a japán és a magyar géniusz közötti távolság mégsem olyan nagy, mint a földrajz alapján tűnik – vélekedett.

A miniszterelnök ezután politikai síkra terelte a beszédét. Elmondta: nem szabad elfelejteni, hogy „miként viselkedtek politikai ellenfeleink a Városliget megújításának ügyében”, és nem véletlen, hogy „a főpolgármester úrnak éppen máshol akadt ma dolga”. Látva ezt a gyönyörű épületet, a tömött sorokat, a számos nemzetközi elismerést, „a Napnál is világosabb, nekünk volt igazunk”.

Szerinte a baloldal védte, ami lepusztult, lelakott és méltatlan volt és ellenezte, ami szép, világszínvonalú és lélekemelő. „Nagy a kísértés, de talán mégsem illik, hogy a magyar kultúra napján politikai revánssal foglalkozzunk”, de „ne feledkezzünk el róla, csak halasszuk ezt el”, és inkább „áprilisban húzzuk el a nótájukat” – mondta.

Nyitókép: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

#Belföld#magyar zene háza#orbán viktor#liget projekt

Címlapról ajánljuk