Belföld

Jakab Péter: Én magam is látom a miniszterelnökön a mentális fáradtság jeleit

rtl.hurtl.hu

2022. január 20. 8:10

A Jobbik elnöke úgy látja, Márki-Zay Péter most már valóban vezetője az ellenzéknek. 

Márki-Zay Péter a civil szférából jött, meg kellett tanulnia együttműködni a pártokkal – mondta a hvg.hu-nak készített interjút Jakab Péterrel, a Jobbik elnökével. A politikus a korábban Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltre tett kritikus kijelentéseiről azt mondta: őszintén kommunikáltak, nem tagadták el a problémákat. Úgy látja: az ellenzéki pártoknak három évig tartott, míg megtanulták a konfliktusokat kezelni Márki-Zay Péternek ez három hónap volt.

Arra a kérdésre, hogy ez azt jelent, hogy „le kellett nyomni őt", illetve a hetedik frakció ötletét, Jakab Péter azt mondta: „A választók döntöttek: azt mondták, MZP kell nekik, de hetedik frakció, újabb párt nem. Egyébként beszavazták volna az Új Világ Néppártot. Péter azt a feladatot kapta, hogy vezesse az egyesült ellenzéket, és most már vezeti is."

Szóba került az is, hogy Márki-Zay Péter nyilvánosan Orbán Viktor állítólagos grazi pszichiátriai kezeléséről beszélt, ezt a Jobbik elnöke úgy kommentálta: 

Én magam is látom a miniszterelnökön a mentális fáradtság jeleit.

Jakab Péter a közös listán várható jobbikos helyekről pontos számokat nem közölt, mindössze annyit mondott, hogy egészséges vita folyik még róluk.

Kiért arra is, hogy a Jobbik taggsága sokat változott. A tipikus Jobbik-szavazó 40 év alatti, középfokú végzettséggel rendelkező vidéki munkavállaló, Jakab Péter szerint

hasonló, mint a Fidesz támogatói – ezért is támadnak bennünket olyan vehemensen.

Az egyesült ellenzék egységes kampányarculatát, illetve az óriásplakátokat fontosnak nevezte, utóbbiak azonban „lehetnének frappánsabbak is, azokon ugyanis képtelenség bővített mondatokban kommunikálni." Szerinte nem ezen dől majd el a választás, hanem hogy be tudják-e járni a választókerületeket, be tudnak-e kopogni mindenhová, tudnak-e beszélgetni az emberekkel, látják-e rajtuk, hogy győzni fognak. 

Főleg vidéken fontos ez, ahol félnek az emberek, és aki fél, az az erőhöz gravitál. Ha az ellenzék megosztottságot mutat, akkor a Fideszhez fog menni a szavazó. De ha látja, hogy az erővel szemben ott áll egy másik erő, az képes lesz legyőzni a félelmét

– fogalmazott Jakab Péter.

Nyitókép: Kovács Attila / MTI

#Belföld#jakab péter#márki-zay péter#országgyűlési választás 2022#jobbik

Címlapról ajánljuk