Belföld

Feljelenti a kormányt Hadházy Ákos Brüsszelben a 4iG támogatása miatt

rtl.hurtl.hu

2022. január 19. 8:00

Hadházy Ákos független és Donáth Anna momentumos EP-képviselő szerint tiltott állami támogatás lehet az MFB 100 milliárdos, és az MNB 84 milliárdos pénzügyi segítsége a cégnek.

Donáth Anna EP-képviselővel közösen feljelentik a magyar kormányt a 4iG, szerintük tiltott támogatása miatt az EU-nál – írta Hadházy Ákos a Facebook-oldalán.

A független országgyűlési képviselő úgy véli, nemzetbiztonsági kérdés, hogy a 4iG tulajdonosához kerül-e a magyar internet kapcsolója. Mint írja, levelet küldtek az Európai Bizottságnak, hogy állapítsák meg, a cég működése nemzetbiztonsági kockázatot rejt, és nincs rendjén, hogy az állam hagyja, hogy ennyi kritikus infrastruktúra kerül egyetlen magántulajdonos kezébe.

Hadházy Ákos úgy véli, a Jászai Gellért többségi tulajdonában lévő 4iG végső célja az állami műsorszóró cég, az Antenna Hungária bekebelezése, hogy ezzel megkerülhetetlen szereplővé váljon a hazai kommunikációs piacon. 

Levelükben kérik az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja meg, összeegyeztethető-e az uniós joggal a versenyjogi szabályok alól felmentést biztosító „nemzetstratégiai jelentőségű összefonódást” lehetővé tevő jogszabály. Azt is kérik, hogy a bizottság vizsgálja meg a felvásárlásokat európai versenyjogi szabályok szerint is, hiszen a cég tevékenysége határokon átívelő. Annak a kivizsgálást is kérik, hogy a cég tiltott állami támogatása-e az MFB 100 milliárd forintos, és az MNB 84,45 milliárd forintos pénzügyi segítsége.

 

Nyitókép: Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő beszél a Kossuth téri kormányellenes tüntetésesen 2019. január 5-én. Fotó: MTI/Mónus Márton

#Belföld#hadházy ákos#donáth anna#brüsszel#európai bizottság#4ig#jászai gellért

Címlapról ajánljuk