Belföld

Nyolcfős kommunikációs stáb dolgozik Varga Judit mellett

rtl.hurtl.hu

2022. január 18. 13:43

Naponta tucatnyi, vagy annál is több profi fotó jelenik meg a miniszterek közösségi oldalain.

Varga Judit mellett 8 fős, Szijjártó Péter mellett 9 fős kommunikációs stáb dolgozik – tudta meg a 444, amely közérdekű adatigénylésben érdeklődött az Igazságügyminisztériumnál, illetve a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál arról, hogy kik és milyen beosztásban dolgoznak a miniszterek kommunikációs- és sajtómunkatársaiként, és milyen javadalmazásban részesülnek.

A kérdés azért időszerű, mert a kormánytagok egyre aktívabb kommunikációs tevékenységet folytatnak, elsősorban a közösségi médiában, és a portál szerint ez a kormányon belül is fontos fokmérője lett a teljesítményüknek. Az igazságügyi miniszter és a külügyminiszter Facebook- és Instagram-oldalaira naponta tucatnyi vagy annál is több profi fotó, és hetente több videó kerül fel, a kormányzati intézkedéseket is egyre többször jelentik be ilyen formában.

A közérdekű adatigénylésekre mindkét minisztérium egyszerre válaszolt, és mindketten a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) egy 2015-ös állásfoglalására hivatkoztak, ami szerint indokolatlan, hogy a közvélemény ugyanolyan részletességgel megismerhesse ezeket az adatokat a döntés-előkészítéssel és napi ügyintézéssel foglalkozó közszolgák, mint a választott politikusok esetén. Ezért csak összesített adatokat küldtek.

Ezekből kiderül, hogy az igazságügyi miniszter oldalán kommunikációs és sajtótevékenységet végző nyolc munkatárs összesen bruttó 5,77 millió forint illetményt, illetve megbízási díjat kap, ami havi átlagban 721 ezer forint bruttót jelent. A külügyminiszter mellett dolgozó 9 fős stáb együtt bruttó 7,74 milliót visz haza, ami fejenként átlagosan 859 ezer forint bruttót jelent. Szijjártó Péternek sajtófőnök-helyettese is van.

A portál információi szerint Orbán Viktor mellett ennél kevesebben dolgoznak, a miniszterelnök kommunikációs stábja 3-4 fős. Azt is megjegyzik, hogy Varga Judit a Pegasus-ügy és a Völner-ügy után is igyekezett elkerülni, hogy újságírói kérdésekre válaszoljon. Így tett az RTL riporterével is, amikor azt próbáltuk megtudni, hogy adott-e engedélyt újságírók megfigyelésére.

Nyitókép: Facebook / Varga Judit

#Belföld#varga judit#szijjártó péter#kormánykommunikáció

Címlapról ajánljuk