Belföld

Visszalépett a Fidesz alelnök-jelöltje az Európai Parlament választásán

rtl.hurtl.hu

2022. január 18. 16:35

Járóka Lívia a második fordulóban döntött a meghátrálásról.

Járóka Lívia az Európai Parlament alelnökválasztásának második fordulójában visszalép az alelnökjelöltségtől a lett Roberts Zile, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) jelöltjének javára. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja az ECR jelöltjét támogatja annak érdekében, hogy az európai demokratikus jobboldalnak legyen képviselete az Európai Parlament vezető testületében – tudatta a Fidesz európai parlamenti frakciója.

Alig egy napja látott napvilágot a hír, hogy Járóka indulna az alelnökségért. A politikus 2017 óta az EP alelnöke, és a jelenlegi képviselő-testület 2019-es megalakulásakor újraválasztották, akkor még az Európai Néppárt (EPP) színeiben. Azóta a Fidesz kilépett az EPP-ből, de a többi fideszes képviselővel együtt a függetlenek közé került Járóka a helyén maradhatott, mivel az EP plenáris ülésének jóváhagyásával kapta meg a tisztséget két és fél évre.

Járóka a párt indoklás szerint azért az Európai Konzervatívok és Reformerek pártja javára léphetett vissza, mert a Fidesszel szövetséges lengyel Jog és Igazságosság EP-képviselői is ehhez a párthoz tartoznak.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#járóka lívia#fidesz#európai parlament

Címlapról ajánljuk