Belföld

A NAV mesterséges intelligenciával jósolná meg, melyik adózóval lehetnek gondok

Mohos MátéMohos Máté

2022. január 17. 6:21

Már most is alkalmaznak gépi tanulós módszereket az adóhatóságnál: tavaly már képesek voltak adózókat modellezni, és lehetővé vált viselkedésszimulációk elvégzése is.

Azon dolgozik a NAV, hogy előre jelezze bizonyos adózók magatartását. Nemes-Somogyi Krisztina, az adóhatóság Központi Irányítás Ellenőrzési Főosztályának főosztályvezető-helyettese az RSM online webináriumán arról beszélt, hogy új technológiával szűrnek ki gyanús kamionokat is, írja a Porfolio.

Nemes-Somogyi szerint az egész magyar gazdaság jól jár az új módszerekkel. Elmondta: a NAV-nál jelentős mértékű adatvagyon halmozódott fel az évek során, ezt pedig érdemes kihasználni gépi tanulós módszerekkel.

Ezek az adatok többek között az online számlákból, az online pénztárgépekből, a fogalkoztatási és a korábbi ellenőrzési feljegyzésekből épülnek fel. A cél az, hogy azonnal felismerjék a kilengéseket, és hogy támogassák az adózókat abban, hogy a jogkövetés útján maradjanak.

Az elmúlt év egyik legnagyobb sikerének tartja, hogy az adatok alapján képesek modellezni az adózókat, és lehetővé vált viselkedésszimulációk elvégzése is.

Nyitókép: geralt / Pixabay

#Belföld#nav#mi#adózás#fejlesztés#mesterséges intelligencia#adat#előrejelzés

Címlapról ajánljuk