Belföld

Már 170 ezer aláírást gyűjtött össze az ellenzék a Fudanról és az álláskeresési járadékról szóló népszavazáshoz

rtl.hurtl.hu

2022. január 14. 8:22

Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt szerint a magyarok dönthetnek egy kínai kommunista migránsegyetem vagy a diákok lakhatása között a referendumon.

Már 170 ezer aláírásnál tart az ellenzéki pártszövetség, az Egységben Magyarországért, így napokon belül meglehet a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírás – jelentette be Orosz Anna, a Momentum alelnöke és parlamenti képviselőjelöltje péntek reggel Újbudán az ellenzéki pártok közös sajtótájékoztatóján. Az eseményen felszólalt Karácsony Gergely főpolgármester a Párbeszéd nevében, Kunhalmi Ágnes az MSZP, Vadai Ágnes a DK, Z. Kárpát Dániel pedig a Jobbik, Ungár Péter pedig az LMP nevében.

Orosz Anna elmondta, az egyik népszavazási kérdés a Budapestre tervezett, a kínai kommunista párthoz kötődő Fudan egyetemről szól, amelynel létrehozására Orosz szerint több száz milliárdos hitelt venne fel a magyar állam. A beruházás pedig egy olyan területen zajlana, ahol egy több ezer fiatal lakhatását segítő diákváros épült volna. A másik kérdés a három hónapos hazai álláskeresési járadék meghosszabbításáról szól, amely Európában az egyik legalacsonyabb. Ennyi idő alatt pedig a momentumos politikus szerint még a leggazdagabb magyar régiókban is nagyon nehezen lehet állást találni. 

A sajtótájékoztató végén az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter szólalt fel, akinek beszédét egy bekiabáló zavarta meg. A szitkozódó férfira mutatva Márki-Zay azt mondta, „ez az úriember képviseli azt a gyűlöletkeltő hatalmat, amelyet az elmúlt 12 évben Orbán Viktor felépített”.

Márki-Zay úgy fogalmazott, a népszavazáson Magyarország lakosai dönthetnek arról, hogy milyen országot akarnak. Olyat, ahol „egy kínai kommunista migránsegyetem épül, amelyben hárommilliós tandíjnál nem valószínű, hogy túl sok magyar gyermek tanulhat majd”. Vagy egy olyat, ahol diákváros épülhet a vidéki fiataloknak, fővárosi tanulmányaikat megkönnyítve.

Elmondta, az egyesült ellenzék egy másik Magyarországot képvisel, a szeretet Magyarországát. Olyan országot, ahol nem kell például hatósági árassá tenni a csirke far-hátat, hanem inkább megfelelő gazdaságpolitikával biztosítják, hogy ne szabaduljon el az infláció.

Az eseményt megzavaró férfi akciója és arrébb tessékelése bővebben:

Nyitókép: Facebook

#Belföld#népszavazás#fudan egyetem#álláskeresési járadék#egységben magyarországért

Címlapról ajánljuk