Belföld

Egy órát beszélt, ezért több mint kilencmillió forintot kapott az MCC-től az amerikai szélsőjobbos médiaceleb

rtl.hurtl.hu

2022. január 14. 9:14

Megérte Dennis Pragernek Magyarországra látogatnia.

Összesen 30 ezer dollárt, azaz nagyjából 9,2 millió forintot kapott az amerikai Dennis Prager azért, hogy felszólalt a Mathias Corvinus Collegium (MCC) augusztusi eseményén, az esztergomi MCC Feszten, derítette ki a Southern Poverty Law Center (SPLC). A szélsőjobbos kommentátor mellett ezen a rendezvényen szólalt fel Tucker Carlson, a Fox News műsorveztője is.

A pénzt Prager két összegben kapta meg: egyrészt 15 ezer dollár járt a fesztiválon elhangzott fél órás beszédéért, másrészt ugyanekkora összes egy szintén félórás podcast-szereplésért, szemlézte a híradást a Népszava.

Ezekben a megszólalásaiban Prager elismerően nyilatkozott arról, hogy az Orbán-kormány elutasítja a melegjogokat és bevándorlást, valamint hogy megregulázza a sajtót. Hunyady Bulcsú, a Political Capital elemzője arról beszélt az SPLC-nek, Prager meghívásával az volt a cél, hogy nemzetközi porondon fényezzék a miniszterelnököt.

A szervezet ezt az adatot egy közérdekű adatigénylés során szerezte meg az MCC-től. Prager azt reagálta nekik, hogy a pénzből tízezer dollár az útiköltségre ment el, így tisztán húszezret kapott kézhez.

Dennis Prager egy konzervatív rádiós műsorvezető és író. Ő az alapítója a PragerU nevű YouTube-csatornának, amin rövid, pár perces videókban konzervatív, illetve szélsőjobboldali figurák szólalnak meg közéleti, gazdasági és politikai témákban. Magyarországon a szintén erősen konzervatív Axióma próbálkozik ilyen formátummal.

Az MCC-t a Habony Árpád hitelezőjeként ismert Tombor András alapította 1996-ban. A kormány több száz milliárd forinttal támogatja az oktatási szervezetet, aminek Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a kuratóriumi elnöke.

Nyitókép: MCC / Youtube

#Belföld#dennis prager#mathias corvinus collegium#orbán balázs#felszólalás#podcast#fesztivál#esztergom

Címlapról ajánljuk