Belföld

28 milliós tartozás miatt árvereztetett el egy értékes villát az előzetes letartóztatásban lévő végrehajtó

rtl.hurtl.hu

2022. január 13. 7:20

A nyomozóhatóság szerint a szóban forgó végrehajtó, M. Eszter kinevezésében benne volt Völner Pál fideszes politikus keze is.

28 millió forintos, részben parkolási bírságokból és közüzemi számlákból álló tartozás miatt árvereztetett el egy 300 millió forintra értékelt budai villát a végrehajtó 2019-ben, az árverési nyertes így 162 millióért jutott hozzá a XII. kerületi, kissvábhegyi ingatlanhoz – írta meg a 24.hu.

A szóban forgó bírósági végrehajtó, M. Eszter azóta letartóztatásban van, a lap szerint a végrehajtói kar vezetését és Völner Pál igazságügyi miniszter-helyettest elsodró botrányba bukott bele több végrehajtó társával együtt. A végrehajtói rendszer működéséről korábbi cikkünkben részletesen írtunk. 

A volt tulajdonos ügyvédje, dr. Czirmes György szerint  M. Eszter hivatali visszaélést követhetett el, megsértette az arányosság és fokozatosság elvét, mivel egyből ügyfele legértékesebb vagyontárgyát árvereztette el. Az ügyvéd szerint ügyfelének volt 40-50 millió forintnyi ingó vagyona, és volt a Balatonnál egy szintén 40-50 millió forint értékű nyaralója, bármelyikből ki lehetett volna elégíteni a hitelezői igényeket.

A 24.hu arról ír, hogy a Budai Központi Kerületi Bíróság mellett működő M. Eszter fizette a legtöbb kenőpénzt a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar azóta letartóztatott elnökének, Schadl Györgynek az ügyészségi által közzétett dokumentumok szerint, összesen 254,8 millió forintot. M. Eszter 2018-ban alapította Budán a végrehajtó irodáját, ekkor nevezték ki önálló bírósági végrehajtónak. A nyomozó hatóságok szerint kinevezésében 

az igazságügyi államtitkár keze is benne volt.

Schadl ugyanis „Völner Pálon keresztül, részére rendszeresen, több esetben jogtalan előnyt átadva elérte, hogy 2018. augusztus 1. napjával egy személy (M. Eszter – a szerk.) a Budai Központi Kerületi Bíróság mellett működő önálló bírósági végrehajtóvá kinevezésre kerüljön” – idézi a fideszes politikus mentelmi jogának felfüggesztéséről szóló országgyűlési határozat indoklását a 24.hu. Ebben az is szerepel, hogy az államtitkár összesen 83 millió forintnyi kenőpénzt vett át Schadl Györgytől.

Nyitókép: Jászai Csaba / MTVA / MTI

 

#Belföld#völner pál#schadl györgy#árverés#végrehajtás

Címlapról ajánljuk