Belföld

Tömeges halpusztulás történt a tatai Öreg-tónál

rtl.hurtl.hu

2022. január 13. 7:26

Egy helyi környezetvédő és horgászegyesület közbelépésével azonban több ezer halat sikerült megmenteni.

A Tatai Sporthorgász és Környezetvédő Egyesület közleménye szerint december 27-én a tatai Öreg-tó vízszintjének szabályozása során nagy mennyiségű apró hal rekedt a fenékleeresztő zsilip rácsához, terített asztalt kínálva a sirályoknak, kócsagoknak, gémeknek és a kormoránoknak – számolt be a tömeges halpusztulásról a 24.hu.

Az egyesület szerint a zsilipen átáramló víz szívó hatása következtében a halak bekerültek az úgynevezett Büdös-árok medrébe, ahol a téli üzemmódnak megfelelő alacsony vízszint nem biztosított megfelelő életteret számukra, tovább növelve az elhullott állatok mennyiségét.

Bár több ezer hal pusztult el, az egyesület munkatársainak mintegy 5-6 ezer halat sikerült megmenteniük. A mederben csordogáló vízben vergődő halakat sikeresen szorították a bukózsiliphez, majd átsegítették azokat az Által-ér élő szakaszába, ahol már megfelelő életteret találtak.

Az egyesület beszámolója szerint január 3-án is komoly halpusztulás történt a Büdös-ároknál, a rendkívül alacsony vízszint és a Büdös-kútból érkező kénhidrogénben gazdag víz pedig tovább súlyosbította a helyzetet.

Így az Öreg-tó fenékürítő zsilipjénél újból feltorlódtak az apróhalak, amelyek tetemei elborították a vízfolyás medrét és partjait. A tetemeket lehetetlen volt összegyűjteni, ezért a víz felduzzasztásával távolították el azokat az árokból. A még élő példányokat leszorították a bukózsiliphez, majd többszöri duzzasztást és leengedést követően az Által-ér medrébe úsztatták át azokat. Az eseményekről videó is készült.

 

Nyitókép: Tatai Sporthorgász és Környezetvédő Egyesület / Facebook

#Belföld#halpusztulás#tata#öreg-tó

Címlapról ajánljuk