Belföld

Letartóztatták a Dunaferrnél feltűnő zsoldoscsapat vezetőjét

rtl.hurtl.hu

2022. január 12. 6:42

Az ügynek van három másik gyanúsítottja is, de csak Mikó István került letartóztatásba. 

December 18-án letartóztatták Mikó Istvánt, a Dunaferr-botrány egyik szereplőjét – írta a 24.hu. A férfi egy vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt zajló nyomozásban lett gyanúsított. A Központi Nyomozó Főügyészség az eljárás érdekeire hivatkozva nem adott bővebb tájékoztatást. 

Azt ugyanakkor tudni lehet, hogy az ügynek van három másik gyanúsítottja is, de csak Mikó István került letartóztatásba. 

Mikó István neve legutóbb a Dunaferr-botrányban bukkant fel, amikor áprilisban egy biztonsági emberekből álló csapat megpróbálta átvenni a dunaújvárosi vasmű területét.

Az ISD Dunaferr akkori közleménye szerint Mikó a vasmű ukrán kisebbségi tulajdonosának és köreinek képviseletében jelentkezett Dunaújvárosban, és a Dunaferr információi szerint ő volt az, aki összetoborzott „zsoldosokkal” készült elfoglalni a vállalat területét. 

Mikó azt állította: csak próbálja megakadályozni a társaság felszámolását, és a magyar munkavállalók illetve beszállítók érdekeit tartja szem előtt. 

A 24.hu cikke szerint a KNYF szerepe azért érdekes, mert 

a főügyészség csak a köztársasági elnök, miniszterelnök, kormánytag, államtitkár vagy rendvédelmi szervek vezető beosztású tagjai működésével kapcsolatban elkövetett hivatali vesztegetés, hivatali vesztegetés elfogadása és befolyás vásárlása ügyében illetékes.

Mikó István volt egyébként az is, aki – társával – a megjelent hírek szerint elvette a Borkai Zsolték adriai orgiáján készült felvételeket attól az M. Richárdtól, akihez azok kerültek még jóval azelőtt, hogy 2019-ben a Borkai-botrány kirobbant volna. 

Nyitókép: Faludi Imre/MTVA

#Belföld#dunaújváros#dunaferr#zsoldos#mikó istván#letartóztatás

Címlapról ajánljuk