Belföld

Kormánypropagandát kapnak, akik regisztráltak a koronavírus elleni oltásra, és jóváhagyták a kapcsolattartást

Magyar ÉvaMagyar ÉvaNagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. január 9. 17:31

A kormány 2022-es intézkedéseiről – béremelésekről, adócsökkentésekről és támogatásokról – szóló tájékoztató e-mailt kaptak, akik korábban koronavírus elleni oltásra regisztráltak. Ujhelyi István szocialista politikus szerint „gyomorforgató, hogy a kormány politikai nyerészkedésre használja” a regisztrációkor közölt adatokat. A kormány szerint a levelek kiküldésekor betartották a szigorú adatvédelmi szabályokat. 

Örömmel jelentem be önöknek, hogy elindult az a honlap, ahol a koronavírus elleni vakcina igényüket tudják jelezni. Ki kell tölteni a nevet, lakcímet, életkort, TAJ-számot és a kapcsolattartáshoz szükséges telefonszámot, e-mail címet, hiszen ezek segítségével tudjuk tájékoztatni a későbbiek során önöket arról, hogy mikor és hol tudnak élni az oltakozási lehetőséggel.

– 2020 decemberében ezzel kezdte az Operatív Törzs egyik sajtótájékoztatóját Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A védőoltáshoz a regisztráció kötelező, és sokáig – az utóbbi hetekben gyakoribbá váló oltási akciókig – csak az kaphatott oltást Magyarországon, aki megadta az adatait a kormányzati honlapon. Az ellenzék többször is jelezte: ez sokak kedvét elveheti az oltástól.  

Sokan azért nem regisztrálnak az oltásra, mert nem akarják, hogy a kormány esetleg később visszaéljen az adataikkal egy kampány során

– mondta Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője.

Ha a kapcsolattartási opciót bepipálták, a regisztrációkor megadott e-mail címükre több levelet is kaptak már az érintettek. Hol a Koronavírus Tájékoztató Központ, hol a Kormányzati Tájékoztatási Központ volt az aláíró. Volt, hogy azt közölték, a beoltottak száma már meghaladta a négymilliót, máskor pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy a negyedik hullámban gyorsan terjed a vírus.

Beindult a kampány a regisztrációs emailcímen

A legutóbbi e-mailt múlt éjjel küldte ki a Kormányzati Tájékoztatási Központ. A 2022-es béremelésekről, adócsökkentésekről, plusz támogatásokról szól. A levél alján pedig ott az új kormányzati szlogen is: „Magyarország előre megy, nem hátra!”.

Screenshot a levélről - Forrás: hirlevelkuldo-meres.kormany.hu

Ujhelyi István, MSZP-s Európai Parlamenti képviselő az RTL Híradónak azt mondta, gyomorfogató, amit a kormány művel: bebizonyosodott, hogy politikai célokra használja az oltási regisztrációnál megadott e-mail címeket.

Bezzeg akkor, amikor mi ezt jeleztük, a kormány azt vágta a fejemhez, hogy oltásellenes vagyok. Ami nem igaz. Egyszerűen csak azt akarom, hogy a kormány ne nyerészkedjen a járványkezelésen, sem anyagilag, sem pedig politikailag.

A kormány azt közölte a Híradóval, hogy a tájékoztató levelek kiküldésekor minden esetben a szigorú adatvédelmi szabályok alapján járnak el. „Azok kaphattak ilyen levelet, akik erre felhatalmazást adtak” – írták.

Közben Ujhelyi István az adatvédelmi hatósághoz fordul, mert hónapok óta nem kap választ a magyarországi covid-betegek és az elhunytak átoltottságával kapcsolatos kérdéseire. Ez a hatóság két hónapja azt mondta ki, hogy a kormányhivatalok 15 napon belül kötelesek kiadni a településeknek a helyi járványadatokat.

Nyitókép: Nagy Attila Károly/rtl.hu

#Belföld#Híradó#propaganda#kormánypropaganda#koronavírus elleni oltás#regisztráció

Címlapról ajánljuk