Belföld

2,4 milliárdot kap Debrecen a kormánytól a Természettudományi Múzeum költöztetésének előkészítésére

rtl.hurtl.hu

2022. január 7. 12:01

Kósa Lajos szerint ha a kutatók nem követik a múzeumot, a Debreceni Egyetem tömegével képez szakembereket.

2,4 milliárd forintot kap a kormánytól Debrecen, hogy előkészítse a terveket a Természettudományi Múzeum költöztetésére – derült ki a pénteken a témában tartott debreceni sajtótájékoztatón.

A terveket 2022 év végéig elkészítik. Az RTL Híradó szerdán tudta meg, hogy a kormány és Debrecen városa tavaly év végén megállapodott arról, hogy a kormány pénzt ad a városnak a múzeum épületegységének előkészítésére. 

A pénteki eseményt az egykori Loki-pályára, azaz az Oláh Lajos utcai stadionhoz szervezték, a városvezetés itt építené fel a múzeum új épületét. A beruházáshoz kapcsolódóan egy raktárat is felépítenének a 4-es főút mentén, az apafai lőtér közelében.

Az RTL Híradó kérdésére, hogy mi történik, ha a többségében évtizedes tapasztalatokkal rendelkező kutatók nem követik a múzeumot Debrecenbe, Kósa Lajos úgy válaszolt: 

a Debreceni Egyetemen tömegével képeznek szakembereket.

Papp László polgármester kompromisszumra törekszik, reméli, hogy a szakemberek meggyőzhetők.

A múzeum költöztetéséről először 2018-ban beszélt a kormány. A múzeumi dolgozók nagyobb része már ekkor jelezte, hogy nem kívánnak Debrecenbe költözni, több kutató pedig azért tiltakozott, mert a több mint 200 éves páratlan gyűjtemény súlyos károsodása és egy részének megsemmisülése nélkül nem oldható meg a szállítás.

Podani János, az ELTE oktatója szerdán az RTL Híradónak azt mondta, 14 hónappal ezelőtt több kollégájával együtt levelet írtak a kormánynak, amelyben kifejtették aggodalmaikat és egyeztetést kértek. Erre azóta sem kaptak választ, és a projekt előkészítésébe sem vonták be a szakembereket. 

Nyitókép: Czeglédi Zsolt / MTI

 

#Belföld#debrecen#természettudományi múzeum#kósa lajos

Címlapról ajánljuk