Belföld

PDSZ: asszisztensek és takarítók vigyáznak a gyerekekre a tanárok hiánya miatt

rtl.hurtl.hu

2022. január 6. 8:01

Az állami iskolákban dolgozó pedagógusok egy százaléka, 780 ember ment inkább kényszerszabadságra oltakozás helyett a minisztérium szerint.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) január első hétfőjén közölte, hogy az állami fenntartású iskolákban dolgozó 78 ezer pedagógus közül 94 százaléka már beoltatta magát, 3 százalékuk szakorvosi ellenjavallattal,1 százalék miniszteri mentesítéssel rendelkezik és 1 százalék van betegállományban, illetve vár mentesítési kérelme elbírálására.

Akik a december 31-i határidőig nem oltatták be magukat, azaz az állami pedagógusok fennmaradó 1 százaléka, 780 ember, fizetés nélküli szabadságra kényszerültek, de oltás urán visszatérhetnek az iskolába. 

A 780 kieső tanár azonban területileg egyenlőtlenül oszlik el, ami a pedagógus szakszervezetek szerint így nagy gondokat okoz. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke, Nagy Erzsébet a Spirit FM-nek azt mondta: 

Van olyan megyei jogú város, ahol bedől a kéttannyelvű angol oktatás, mert nem csak hogy nem léphet be az intézménybe az angoltanár, hanem már meg is szüntette a munkaviszonyát.

Nagy Erzsébet szerint az EGYMI (egységes gyógypedagógiai módszertani intézmények) sajátos nevelést igénylő gyerekekkel foglalkozó 50 pedagógusból 20 nincs beoltva, így az ő helyettesítésüket is meg kell oldani.

Az érdekvédő a legnagyobb problémának nevezte, hogy az oltott tanárok között szétosztják a kiesettek tanóráit, kifizetetlenül. „Olyan visszajelzésünk is van, hogy pedagógiai asszisztenseket, tehát szakképesítés nélkülieket küldenek be osztályokba, sőt, már olyan is van, hogy takarítókkal felvigyáztatnak a gyerekekre, akikkel nincs most pedagógus” – fogalmazott Nagy Erzsébet.

Az RTL Híradó tudósítása a témáról: 

 

Nyitókép: Általános iskola Nyíregyházán – Balázs Attila / MTI

#Belföld#oltás#tanárok#pdsz#szakszervezet#kényszerszabadság

Címlapról ajánljuk