Belföld

Március 14-én már állnia kell a 106 milliós zászlórúdnak a Citadellán

Kéri BarnaKéri Barna

2022. január 6. 17:07

106 millió forintért épít zászlórudat a Citadellán Mészáros Lőrinc és Garancsi István cége. A Gellért-hegyen folyó felújítás második szakaszára összesen 5,3 milliárd forintot költenek, az összeg nagy részét a majdnem 10 ezer négyzetméternyi falfelület rekonstrukciójára. 

Több mint egy éve van körbe zárva az egyik legkedveltebb budapesti turistacélpont, a Citadella. A felújításáról még 2020 nyarán döntött a kormány. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter egy 2020. június 4-i kormányinfón beszélt erről. Akkor arról is beszélt, hogy a Gellért-hegy tetején létrehozzák a Magyar Szabadság Múzeumát is. De lesz ott még más is.

A tervek szerint 2024-re 6000 négyzetméteres közpark, egy tó, és kávézó is épül majd. A kormány 20 milliárd forintot biztosított a beruházásra, 16 milliárdot már 2020-ban elérhetővé tett. A két kivitelező cég, a Mészáros Lőrinchez köthető Záév, és a Garancsi István tulajdonában álló Market a közbeszerzési értesítő szerint már a felújítás második szakaszát kezdi meg, 5,3 milliárd forintért. A sajtóban korábban tévesen az jelent meg, hogy ebből csak egy 35 méter magas zászlórúd épül.

A Várkapitányság később pontosította, hogy a zászlórúdra 106 milliót költenek, az összeg legnagyobb része a közel 10 ezer négyzetméternyi falfelület rekonstrukciójára megy el. A kiírásban szerepel még számos előkészítő feltárás, amelyekkel 18 hónap alatt kell elkészülni.

A zászlórúdnak viszont már idén március 14-én, állnia kell.

Az RTL Híradó kérdésére a Miniszterelnökség azt írta, eddig 1,3 milliárd forintot költöttek a felújításra. Hozzátették, a 20 milliárdos keretösszeg emelésére nem volt szükség.

A Híradó teljes riportját ide kattintva nézhetik meg.

Nyitókép: A Citadella a Sas-hegyről fotózva 2021. október 24-én – Fotó: MTVA / Bizományosi: Róka László

#Belföld#Híradó#citadella#gellért-hegy#zászlórúd

Címlapról ajánljuk