Belföld

Szexuálisan bántalmazta egy pap, de őt állítják bíróság elé

rtl.hurtl.hu

2022. január 5. 15:11

Pető Attilát azzal vádolták meg, hogy telefonhívásokkal és sms-ekkel zaklatta az ügyét vizsgáló főpapot és egy püspököt.

Egyházi személyek zaklatásával vádolják azt az egykori ministránsfiút, akit szexuálisan bántalmazott egy pap. Az ügyében pénteken várható ítélet a Pesti Központi Kerületi Bíróságon – közölte a Magyar Helsinki Bizottság.

Még tinédzserként molesztálta egy fiatal pap a most 36 éves Pető Attilát, ahogy másokat is. Az áldozat elégedetlen volt azzal, ahogy a katolikus egyház eljárt az ügyében, a vizsgálatról és annak megállapításairól nem kapott tájékoztatást. Ehelyett őt vádolták meg azzal, hogy az ügyről érdeklődő telefonhívásaival, sms-eivel zaklatta a vizsgálatot vezető főpapot és azt a püspököt, akitől támogatást remélt.

A rendőrség a férfit 2019-ben, a Szent István-napi körmenet előtt előállította és fogva tartotta. A Magyar Helsinki Bizottság álláspontja szerint a fogva tartás és a férfi vezetőszáron történő elővezetése szükségtelen és aránytalan volt, és az ellene indított büntetőeljárás is indokolatlan.

Pető Attila védője, Iván Borbála korábban így fogalmazott:

Mérhetetlen igazságtalanság, hogy Pető Attilának kell bíróság elé állnia, őt viszik el bilincsben a rendőrök azok feljelentése alapján, akik tétlenek voltak, amikor az áldozatokat kellett volna megvédeniük.

Tavaly januárban Erdő Péter bíboros a férfi nevének említése nélkül azt mondta a Válasz Online-nak, hogy az egyház köszönettel tartozik Pető Attilának, mert elindított egy folyamatot, ami később kiterjedt másokra is. Az egyház az ügyet követően megerősítette gyermekvédelmi rendszerét.

Pető Attila történetét korábban a Fókusz is bemutatta.

Nyitókép: RTL Fókusz

#Belföld#pető attila#katolikus egyház#szexuális bántalmazás#zaklatás

Címlapról ajánljuk