Belföld

Összeállt Márki-Zay szakértői csapata

rtl.hurtl.hu

2022. január 4. 19:13

Kiderült, hogy az egyes szakterületeken kik képviselik majd az ellenzék álláspontját a kampányban.

Márki-Zay Péter ősszel többször beszélt arról, hogy programja összeállításához és a kampányhoz szakértőket kért fel egyfajta tanácsadó testületnek. Bár ezt a testületet árnyékkormánynak is nevezik, a tagok egy esetleges kormányváltás esetén nem kapnak automatikusan miniszteri kinevezéseket, politikai szerepköröket.

A Magyar Hang értesülései szerint több szakterületen kiválasztották azokat az embereket, akik az adott téma felelősei lesznek a következő néhány hónapban, de az országgyűlési választásokig biztosan. Ők azok, akik az adott témában képviselik, elmondják az ellenzék álláspontját.

Az önkormányzatisággal kapcsolatban Wittinghoff Tamás a kiválasztott, aki 30 éve Budaörs polgármestere. Az egészségügy területének kommunikációját elsősorban a DK-s Komáromi Zoltán háziorvos viszi majd.

A munkavállalói jogok képviselete az MSZP-s elnökhelyettes, Komjáthi Imre feladata lesz. A rendvédelmi kérdések kommunikációjával Lengyel Róbertet bízták meg. Ő 24 éven át volt rendőr, 2014 óta pedig Siófok független polgármestere. 

Az oktatásért a momentumos Tóth Endre felel, aki az egységes ellenzéki jelölt a Budafokot és Újbuda egy részét magában foglaló választókerületben. A lap forrásai meglepő választásnak írják le Tóth Endrét, miközben Pálinkás József is az egyesült ellenzék soraiban van.

A gazdasági kérdésekben Király Júlia lesz az ellenzék arca a lap szerint. Ő a Fidesz gazdaságpolitikai szakértője is volt, több kereskedelmi bankban volt vezető, 2007-2013 között pedig a Magyar Nemzeti Bank alelnöke és a Monetáris Tanács tagja volt. 

Az alkotmányozással kapcsolatos témákban Fleck Zoltán jogász, szociológus lesz az elsődleges szereplő. Ő azon az állásponton van, hogy ha tavasszal győznek, feles többséggel is nekimennek az alaptörvénynek.

Szociális ügyekben az LMP-s Kanász-Nagy Máté fog megszólalni az ellenzék részéről. Az egyházi ügyekért a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom tagja, Lukácsi Katalin felel majd. A sporttal kapcsolatos kérdésekben a jobbikos egykori olimpiai bajnok vízilabdázó Steinmetz Ádám kommunikál majd.

Nyitókép: Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje és az ellenzék közös képviselőjelöltjei az ellenzéki pártok Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott megemlékezésén, az Andrássy úton az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

#Belföld#ellenzék#márki-zay péter#király júlia#komáromi zoltán#fleck zoltán#wittinghoff tamás

Címlapról ajánljuk