Belföld

Polt Péter: Mindenre kiterjed a Völner-ügy vizsgálata

rtl.hurtl.hu

2021. december 31. 17:53

Szél Bernadett arra volt kíváncsi, vizsgálják-e más minisztériumi dolgozók, tisztségviselők felelősségét is, akiknek a segítsége nélkül szerinte nem tudott volna „ügyeket elintézni” a volt államtitkár. 

Több Völner-üggyel kapcsolatos írásbeli kérdést is benyújtott Polt Péter legfőbb ügyészhez december 25-én Szél Bernadett független országgyűlési képviselő. 

Mint ismert, a Legfőbb Ügyészség szerint Völner Pál államtitkár, Varga Judit igazságügyi miniszter helyettese három éven keresztül rendszeresen 2-5 millió forintot kapott a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől, Schadl Györgytől azért, hogy elintézzen neki bizonyos ügyeket, egyebek mellett végrehajtói kinevezéseket. A politikus összesen 83 millió forint értékben vehetett át így kenőpénzt. Völner azt állítja, nem követett el bűncselekményt, de lemondott államtitkári pozíciójáról.

A mentelmi jog felfüggesztéséről szóló határozat példákat is sorol arra az esetre, amikor a miniszterhelyettes különböző tárcáknál próbált hivatali hatáskörébe nem tartozó ügyekben jogosulatlan előnyt szerezni megbízóinak.

Szél Bernadett ezúttal arra volt kíváncsi, hogy:

  • Folyik-e nyomozás a volt miniszterhelyettes érdekkijárói tevékenysége ügyében? Ha igen, vannak-e gyanúsítottjai az ügynek a volt államtitkáron túl?
  • Vizsgálják-e az érintett minisztériumok „ezidáig ismeretlenül maradt beosztottjainak” szerepét és kilétét, akik több egyeztetést is folytattak a volt államtitkárral és belső, a hatósági ügyek állásáról szóló információkat osztottak meg vele?
  • Várható-e, hogy Völner Pál ügyében a korrupciós érdekkijárásban érintett minisztériumokra is kiterjedő, széleskörű nyomozás keretében derítik fel a hivatali visszaélés, illetve hivatali vesztegetés elfogadása bűntettben esetlegesen érintett, további személyeket?

Polt Péter legfőbb ügyész válaszában mindössze annyit közölt, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást Völner Pál és társai ellen. 

A folyamatban lévő nyomozás kiterjed minden közvádra üldözendő bűncselekmény felderítésére és vizsgálatára.

– írta Polt Péter.

Nyitókép: Soós Lajos / MTI

#Belföld#polt péter#szél bernadett#völner pál#völner-ügy#korrupció#nyomozás#írásbeli kérdés

Címlapról ajánljuk