Belföld

Magyar katonai géppel szállítottak haza szabadon engedett örmény hadifoglyokat

rtl.hurtl.hu

2021. december 29. 17:17

A katonákat Azerbajdzsán a 2020-as karabahi háborúban fogta el.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter számolt be róla Facebook-oldalán, hogy magyar közvetítéssel kerülhettek haza olyan örmény hadifoglyok Azerbajdzsánból, akiket a 2020-as, alig másfél hónapig tartó karabahi háborúban fogtak el az azeriek.

A Kaukázus térségében dúló háború Örményország teljes vereségével végződött, így Azerbajdzsán jelentős részben elfoglalta az örmények által a Szovjetunió felbomlása után elfoglalt (bár nemzetközileg el nem ismert független köztársaságként létező), örmény többségű Hegyi-Karabah területét. Emellett az azeriek visszafoglaltak az 1990-es évek első karabahi háborúja után örmény megszállás alá került további azeri területeket is.

 

Szijjártó a bejegyzésében azt írta, „Magyarország mindig is kiállt Azerbajdzsán területi integritása valamint szuverenitása mellett, és megadunk minden segítséget ahhoz, hogy a világ ezen térségébe is eljöjjön a béke és a nyugalom időszaka”. Vagyis a magyar diplomácia vezetője egyértelműen az azeri fél mellett foglalt állást az örmény területi követelésekkel szemben.

A külügyminiszter posztja szerint a Magyar Honvédség gépe a szerda déli órákban előbb Bakuban, Azerbajdzsán fővárosában, majd fedélzetén az örmény állampolgárokkal Jerevánban, az örmény fővárosban landolt.

Nyitókép: Szijjártó Péter Facebook-oldala

#Belföld#szíjjártó péter#örmény#azerbajdzsán#hadifogoly

Címlapról ajánljuk